Foto

Foto: SCHIPHOL - Gelegen in het hart van de luchthaven, bij Schiphol Plaza en onder de schaduw van de verkeerstoren, wordt het WTC Amsterdam Airport gebouwd.

Via een overdekte traverse kunnen bezoekers binnendoor, beschut tegen weer en wind en geluid, naar het NS-station en de luchthaven. De aankomst- en vertrekhallen liggen op een overdekte afstand van 200 meter. Opdrachtgevers zijn het Kantoren Fonds Nederland Management B.V., onderdeel van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, en Amsterdam Airport Schiphol.

Het totale complex met 27.000 vierkante meter vloeroppervlak omvat twee torens van acht verdiepingen en twee van zes verdiepingen. Het is ontworpen door architectencombinatie Benthem Crouwel NACO. Het interieur, met veel hout, glas, aluminium, roestvrij staal en gepolijst graniet, watervallen, fonteinen en vijvers, is ontworpen door het Amerikaanse ontwerpbureau Vignelli Associates. De initiatiefnemers willen Schiphol uitbouwen tot 'Business City Schiphol'. Niet alleen aan de luchthaven gebonden bedrijven zijn welkom, maar ook andere bedrijven in de zakelijke en financiële dienstverlening. De totale investering vergt een bedrag van 300 miljoen gulden.

(Foto VIncent Mentzel/ NRC Handelsblad)