CRAB CAKES

Neem nou garnalenkroketten. Ruimschoots verkrijgbaar in kustplaatsen, maar hoe verder je het land intrekt, des te kleiner de kans ze geserveerd te krijgen. Zo is het ook met crab cakes. Ze zijn in New England overal te koop en in het holst van de nacht op je hotelkamer te bestellen. Ze kunnen gemaakt worden van alle soorten verse krab, zelfs imitatiekrab.

Voor drie à vier personen:

400-500 gram gare krab of Amerikaanse imitatiekrab

5-6 sneetjes (oud) wit brood

1 losgeklopt ei

6 eetlepels mayonaise

2 eetlepels gesnipperde peterselie

zout, cayennepeper

scheutje worcestershire sauce of tabasco

1 theelepel mosterd

boter

Verwijder eventuele oneetbare stukjes uit de krab. Maar de helft van de krab heel fijn in een foodprocessor, snijd de rest in stukjes en doe ze in een kom. Verwijder de korstjes van het brood en maal het witte deel tot kruim. Doe de helft van het kruim met het ei, de mayonaise en de peterselie in de kom en meng het door de krab. Breng het krabmengsel op smaak en vorm er zes tot acht platte koekjes van. Wentel de koekjes door overgebleven broodkruim en laat ze in de koelkast minstens één uur opstijven. Verhit de boter in een koekepan. Zijn de koekjes, bijvoorbeeld aan de onderkant, niet helemaal droog, druk ze nog even in een restje broodkruim. Bak de crab cakes in anderhalf à twee minuten per kant lichtbruin. Serveer met een salade en frites of stokbrood en desgewenst wat remouladesaus of mayonaise op smaak gebracht met dille.

    • Annelène van Eijndhoven