Banengroei in VS zorgt voor scherpe daling Wall Street

NEW YORK, 9 MAART. De aandelenkoersen in New York zijn gisteren scherp gedaald. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grootste industriële fondsen ging met meer dan drie procent, of 171,24 punten, omlaag naar 5470,45 punten. Oorzaak van de onrust op Wall Street was de bekendmaking van een enorme groei van de Amerikaanse werkgelegenheid in februari, die indirect de inflatie kan aanwakkeren. Er kwamen 705.000 banen bij, de grootste stijging in dertien jaar. Het werkloosheidspercentage ging daarmee omlaag van 5,8 procent naar 5,5 procent.

De daling, de derde grootste aller tijden, deed sommige handelaren denken aan de vooravond van de beurskrach van oktober 1987. Ook die werd vooraf gegaan door een verkoopgolf op vrijdag. De maandag daarna, Black Monday 19 oktober, gingen de koersen met ruim vijfhonderd punten omlaag. Er is een kans dat ook de huidige daling zich maandag voort zal zetten, al vonden veel economen en beleggers gisteren de vergelijking met 1987 niet aannemelijk.

Na het openen van de markten zakte de Dow binnen een kwartier met honderd punten. De handelsbeperking die wordt ingesteld bij een daling van 50 punten, maakte weinig uit. Het goede economische nieuws deed bij handelaren op de beurs de vrees toenemen dat de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente niet verder zal verlagen. Veel handelaren hadden wel op een verlaging gerekend. Bovendien is 5,5 pro

PAG.17ANALYSE PAG.18ECONOMIE VS PAG.21DAMRAK

cent, het huidige werkloosheidspercentage, voor veel economen een kritische grens. Nog minder werklozen zou de arbeidsmarkt zo krap maken dat loonstijgingen kunnen optreden, die doorwerken in een hogere inflatie. Op de obligatiemarkt daalden de koersen fors, waardoor het rendement op de toonaangevende dertigjarige staatsobligatie scherp steeg van 7,42 procent tot 7,74 procent.

Volgens Bob Mellman, econoom bij zakenbank J.P. Morgan, is de Amerikaanse economie na een periode van slapte eind 1995 en in januari weer goed aan het groeien, hoewel de forse banengroei voor een deel een inhaalslag is van de daling van de werkgelegenheid in januari, die werd veroorzaakt door het slechte weer en de sluiting van overheidsinstellingen. De meeste banengroei vorige maand had plaats in de dienstensector waar 552.000 man aan het werk gingen. Ook in de bouw groeide de werkgelegenheid fors met een stijging van 121.000 arbeidsplaatsen. Mellman zei gisteren er van uit te gaan dat de centrale banken de rente niet meer verlagen en een half jaar pas op de plaats zullen maken.

    • Lucas Ligtenberg