Zeeuwse bedrijven willen Brits gas kopen

ROTTERDAM, 8 MAART. De Gasunie die tot nu toe vrijwel al het aardgas levert dat in Nederland wordt gebruikt, krijgt in de toekomst nieuwe concurrentie van Energie Zuid-Nederland (EZN). Dit bedrijf onderhandelt met grondeigenaren in Nederland en België over aanleg van een gasleiding van het Belgische Zeebrugge naar de kanaalzone bij Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit project, dat 100 miljoen gulden zou gaan kosten, is bedoeld om Brits aardgas aan grootverbruikers in Zeeuws-Vlaanderen, onder andere Dow Chemical en Hydro Agri, te leveren.

Het Britse gas zal onder andere als brandstof dienen voor een nieuwe warmte/krachtcentrale, die zorgt voor proceswarmte bij de bedrijven en elektriciteit voor het openbare net. Dow onderhandelt al geruime tijd met verschillende leveranciers over lagere tarieven dan de Gasunie biedt.

De gaspijp, met een lengte van ongeveer zestig kilometer, moet in oktober 1998 in gebruik komen, als ook de zogeheten Interconnector, een pijpleiding voor het Britse gas naar Zeebrugge, gereed is.

Als gevolg van de liberalisering van de gasmarkt in Groot-Brittannië, waardoor British Gas met tijdelijke overschotten kampt, is het aardgas tegen aantrekkelijke commerciële voorwaarden beschikbaar, aldus EZN. Het wil nog niet aangeven of de prijs van het Britse gas duidelijk lager ligt dan de prijzen die Gasunie voor zijn gas in rekening brengt. “Maar natuurlijk zijn ook leveringsvoorwaarden en contractduur die we onze afnemers kunnen bieden belangrijk”, aldus een woordvoerder. Volgens EZN zijn diverse bedrijven in de omgeving van de gasleiding geïnteresseerd in levering van het Britse gas.

De Gasunie zegt niet verrast te zijn door de plannen van EZN. “Grote afnemers in Nederland zijn vrij in de keuze van hun leverancier. Ook andere energiebedrijven in Zuid-West Nederland hebben plannen in die richting bekendgemaakt”, aldus een woordvoerder. Gasunie zelf is overigens ook geïnteresseerd in het Britse gas. “Maar de onderhandelingen daarover verkeren nog in een pril stadium.”