Verdachte bloedbad Srebrenica in arrest

BELGRADO, 8 MAART. In Joegoslavië is een soldaat van het Bosnisch-Servische leger aangehouden op verdenking van oorlogsmisdaden in Srebrenica. Hij is een van de twee Bosnisch-Servische soldaten om wier aanhouding het Haagse VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden de Joegoslavische autoriteiten had gevraagd. Het tribunaal heeft de autoriteiten in Belgrado om uitlevering van de man gevraagd.

Het tribunaal liet vandaag weten een arrestatiebevel te hebben uitgevaardigd tegen Milan Martic, de 'president' van de eenzijdig door de Kroatische Serviërs uitgeroepen 'Servische Republiek Krajina'. Martic gaf vorig jaar zijn troepen opdracht de Kroatische hoofdstad Zagreb met fragmentatiebommen te beschieten. Het arrestatiebevel wordt ook naar de NAVO-vredesmacht in Bosnië gestuurd. Martic woont in Banja Luka in Noord-Bosnië.

De in Joegoslavië gearresteerde verdachte, Drazen Erdemovic (25) - geen Serviër maar een Bosnische Kroaat, die vorig jaar diende in het leger van de Bosnische Serviërs - zit sinds 3 maart vast in Novi Sad, de hoofdstad van Vojvodina ten noorden van Servië. Hij heeft volgens de Servische autoriteiten inmiddels bekend te hebben deelgenomen aan de massaexecuties van moslims uit Srebrenica, de moslim-enclave in het oosten van Bosnië die in juli vorig jaar in handen van de Bosnische Serviërs viel. Na de verovering van Srebrenica zijn zeker drieduizend moslims vermoord; vijfduizend anderen worden nog steeds vermist.

Begin deze maand vroeg het tribunaal de autoriteiten in Belgrado om de uitlevering van twee Bosnisch-Servische militairen die bij de massamoord in Srebrenica betrokken zouden zijn geweest: Radoslav Kremenovic en Drazen Erdemovic. Het tribunaal wil hen verhoren over de gebeurtenissen in Srebrenica. Het Joegoslavische persbureau Tanjug meldde dat ook Kremenovic in Novi Sad is opgepakt, maar dit is niet bevestigd.

De adjunct-procureur van het tribunaal, de Australiër Graham Blewitt, gaat naar Belgrado om met de Joegoslavische autoriteiten te praten over de overbrenging van de verdachte of verdachten naar Den Haag. De aanhouding van Erdemovic is een doorbraak, omdat de Joegoslavische autoriteiten tot dusverre hebben geweigerd met het tribunaal samen te werken of de autoriteit van het tribunaal te erkennen. (Reuter, AFP)