Schaaktop wordt in Bagdad gehouden

ROTTERDAM, 8 MAART. Het WK schaken van de FIDE wordt vanaf 1 juni in de Iraakse hoofdstad Bagdad gehouden. Dat heeft de voorzitter van de Internationale Schaakbond, Kirsan Iljoeminov, gisteren in Parijs bekendgemaakt. De tweekamp gaat tussen de Russische titelverdediger Anatoli Karpov en de Amerikaanse uitdager Gata Kamsky.

Iljoeminov, president van de autonome Russische republiek Kalmukkië, verklaarde geen enkel bezwaar te zien het WK te houden in het Irak van Saddam Hussein, waartegen vergaande strafmaatregelen van de Verenigde Naties - een alomvattende handelsboycot - van kracht zijn. De voorzitter van de FIDE zei dat hij na bestudering van de documenten geen artikel heeft ontdekt dat schaken onder de sancties valt.

De keuze viel op Bagdad omdat de Iraakse schaakorganisatie het beste aanbod deed. Ze telt 3,75 miljoen gulden neer. Karpov en Kamsky hebben toegezegd ongeveer 800.000 gulden van het prijzengeld te schenken voor medische hulp aan Iraakse kinderen.

De sancties van de VN omvatten in principe inderdaad geen sportboycot. Irak neemt ook deel aan internationale voetbalkampioenschappen. In het kader van het Aziatisch clubkampioenschap speelde afgelopen november zelfs de kampioen van Iran - dat van 1980 tot 1988 in oorlog was tegen Irak - in Bagdad. Irak won: “Zo speelt het geboycotte volk”, toeterden de luidsprekers toen in de Iraakse hoofdstad.

De regering van Saddam Hussein spant zich tot het uiterste in internationale contacten aan te halen en uiteindelijk zo de internationale eenheid tegen Irak te doorbreken. In dat kader zou het WK schaken een werkelijke doorbraak vormen. Dat is echter volledig in strijd met het beleid van de Verenigde Staten, de leider van de internationale alliantie tegen Irak, wie er alles aan gelegen is Irak geïsoleerd te houden en zo het bewind van Saddam Hussein te ondermijnen. De vader van de Amerikaanse kampioen, Rustan Kamsky, heeft al verklaard dat de Amerikaanse autoriteiten “zeer, zeer terughoudend” zijn ten aanzien van een wedstrijd in Bagdad en dat “de onderhandelingen voortduren ”.

De 33-jarige Iljoeminov, die vorig jaar voorzitter van de Internationale Schaakbond werd, is 33 en een uiterst succesvol zakenman. Hij is multimiljonair - mogelijk zelfs miljardair. Volgens boze tongen heeft hij voor het voorzitterschap van de schaakbond veel geld neergeteld.