Opperdoezer pieper nu beschermd

ROTTERDAM, 8 MAART. De Europese Commissie is akkoord gegaan met een voorstel om 318 landbouw- en voedingsprodukten te gaan beschermen. Het gaat om produkten als vleessoorten, kazen, olijfolie en fruit. De produkten worden beschermd op grond van hun herkomst en mogen nergens anders binnen de Europese Unie worden gemaakt en op de markt gebracht. De produkten hebben van de commissie een appellation d'origine gekregen.

Deense zuivelfabrieken hebben over enkele jaren niet meer het recht witte kaas te produceren en deze als feta te verkopen. Volgens de Europese Commissie is dat recht uitsluitend voorbehouden aan Griekse zuivelbedrijven. De 318 produkten zijn gebonden aan een bepaalde regio of streek en mogen niet door anderen worden nagemaakt, stelt EU-landbouwcommissaris Franz Fischler. Een van de produkten op de lijst is het Griekse feta, gemaakt van geitenmelk. De Deense zuivelindustrie heeft zich echter jaren geleden ook toegelegd op de vervaardiging van feta. De Deense kaas, gemaakt van koeienmelk, wordt naar tal van landen geëxporteerd. Volgens de Europese Commissie mag Denemarken na 2002 de naam feta niet meer gebruiken.

De Nederlandse zuivel probeerde enkele jaren geleden het Deense voorbeeld te volgen, maar is daar inmiddels van teruggekomen. In Nederland wordt geen feta meer gemaakt. Hoewel Nederland als agrarische grootmacht geldt, telt de lijst van Fischler slechts weinig Nederlandse regionale landbouwprodukten. Alleen de vroege aardappel Opperdoezer Ronde en de kaasmerken Noord-Hollandse Edammer en Noord-Hollandse Gouda genieten bescherming. Frankrijk heeft enkele tientallen produkten op de lijst staan, met name vlees en kaas.

Nederlandse belangstellenden konden zich twee jaar geleden via het Hoofdproduktschap voor akkerbouwprodukten al aanmelden voor een appellation, maar na het Noordhollandse piepertje - één van de eerste gegadigden - is er weinig bijgekomen. Fischler presenteerde deze week ook nog een kort lijstje van kazen met regionale namen die wel in alle Europese landen mogen worden gemaakt. Op dat lijstje prijken ook de Edammer en de Gouda. Deze 'generieke' kaassoorten worden al vele jaren ook in andere Europese landen geproduceerd.

Overigens is de lijst van beschermde producten niet volledig. Fischler wil de lijst nog voor de zomer uitbreiden met een nieuwe reeks. De ministers van Landbouw moeten hun goedkeuring nog hechten aan Fischlers lijst.