Nutricia omhoog door hernieuwd overnamegerucht

AMSTERDAM, 8 MAART. De beurshandelaren keken vanochtend naar een effectenbeurs die bepaald veel vriendelijker was gestemd dan gisteren. De dollar lag er stabiel bij en de obligatiekoersen lieten overwegend hogere koersen zien. Bovendien zorgde hernieuwde belangstelling voor Nutricia voor een positiever beeld.

AMSTERDAM De AEX-index doorbrak opnieuw de belangrijke 520-puntengrens in opwaartse richting en stond halverwege, na enige winstneming, nog altijd op 520,05.

De 'prima donna' van de dag was Nutricia, dat opnieuw sterk in de belangstelling is gekomen op grond van nieuwe overnamegeruchten. De recente nieuwe Zwitserse farmaciereus Sandoz/Giba-Geigy heeft nu immers genoeg geld in kas om Nutricia op te kopen, zo luidt de redenering. Sandoz was in het verleden ook al geïnteresseerd in Nutricia. De koers van het fonds steeg snel naar 152,40 gulden om daarna wat terug te zakken. Tegen het middaguur noteerde het fonds een winst van 3,30 gulden op 151. Na ruim anderhalf uur handelen waren er ruim 150.000 certificaten over de toonbank gegaan. Begin januari werd Nutricia gewaardeerd op 130 gulden.

Ook Ahold lag goed in de markt, mede door de positieve jaarcijfers. Het concern hoopt flink te expanderen in Azië en dat namen de beleggers goed op. Ahold trok 1,70 gulden aan op 71,50. De winstverwachtingen van analisten voor Ahold zijn naar boven bijgesteld.

Philips daarentegen werd aangeboden na versomberde berichten over de chipindustrie. Daarbij komt dat de plaatsing van aandelen van Philips-dochter ASML is tegengevallen. “De euforie over de chipmarkt lijkt te zijn getemperd”, aldus een beurshandelaar. Philips ging tegen de markt in negen dubbeltjes omlaag naar 65,50.

Winstnemingen bij Wolters Kluwer drukten de koers van de uitgever 1,20 gulden op 175,70. Het aandeel was de laatste weken sterk gestegen. Collega Elsevier ging door de 24 gulden grens op 24,20, een winst van twee dubbeltjes. VNU dikte drie dubbeltjes aan op 27,70.

De dollar was vanochtend 1,6580 gulden waard, vergeleken met een slotkoers van 1,6565 op donderdag. Sterling noteerde nagenoeg onveranderd 2,5330 (2,5340).

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn donderdag licht gestegen. Het Dow Jones (Industrial) gemiddelde ging met 11,92 punten omhoog tot 5.641,69, een fractie verwijderd van het hoogterecord van 5.642,42 op dinsdag. De winst kwam pas in de laatste tien minuten tot stand, want de aandelenkoersen schommelden lange tijd onder en rond het slotniveau van de voorgaande dag. Een enigszins flauwe stemming op de obligatiemarkt stond in de weg. Veel gevraagd waren de farmaciefondsen. De fusie van de twee Zwitserse giganten Sandoz en Ciba-Geigy zorgde voor opwinding over de mogelijkheid van meer concentraties in deze sector. Dat leverde Johnson & Johnson een koerswinst op van 1 dollar op 96,875. Warner-Lambert werd 2,125 dollar duurder op 106,625.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio eindigde het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen vandaag 198,72 punten hoger op 20.155,87. De winst ontstond vooral als gevolg van dekkingsaankopen door buitenlandse beleggers. De omzet vertoonde een forse opleving, maar liefst 1,35 miljard aandelen werden verhandeld.