Milieuboete voor Haags metaal-afvalbedrijf Pametex

ROTTERDAM, 8 MAART. C.L. Kroesemeijer, directeur/mede-eigenaar van het Haagse afvalverwerkingsbedrijf Pametex en voorzitter van de Metaal Recycling Federatie, branchevereniging van zo'n 200 bedrijven, is gisteren door de economische politierechter in Den Haag veroordeeld tot een boete van 10.000 gulden (waarvan 8.000 gulden voorwaardelijk) wegens milieu-overtredingen. Pametex kreeg voor dezelfde overtredingen een boete van 50.000 gulden, waarvan de helft voorwaardelijk.

De politie heeft bij Kroesemeijers bedrijf een aantal keren meer shredderafval op het bedrijfsterrein geconstateerd dan was toegestaan. In de zomer van vorig jaar brak enkele malen brand uit bij dit bedrijf. Volgens de brandweer was de oorzaak broei, die was ontstaan in het hoog opgeslagen zogeheten shredderafval, afkomstig van verwerkte auto's. De politie stelde vast dat er veel meer van dat afval lag dan volgens de milieuvergunning was toegestaan.

Kroesemeijer is het niet met de boete eens, maar weet nog niet of hij in hoger beroep zal gaan. Hij heeft weinig begrip voor het werk van de milieuhandhavers. “Wij moeten de rotzooi voor anderen opknappen, maar in hun ogen maken wij die rotzooi zelf. Dat is onzin. Oude fietsen, auto's, koelkasten - het komt uiteindelijk allemaal bij ons terecht. Wij kunnen het voor 70 à 80 procent hergebruiken, maar blijven wel zitten met 20 procent. En dan zegt men: zorg maar dat je het wegwerkt. Dan moeten we afvoeren, dat gaat niet altijd zo snel als ze willen. We hebben gewoon niet in het tempo afgevoerd als zou moeten. Maar alles gaat hier legaal en controleerbaar.”