Meldtelefoon discriminatie naar leeftijd: 2.000 klachten

DEN HAAG, 8 MAART. De landelijke melddag leeftijdsdiscriminatie van vorige week heeft ruim tweeduizend vastgelegde klachten opgeleverd. Volgens directeur L.M. Christ van het Landelijk bureau leeftijdsdiscriminatie (LBL) werden er echter 19.000 pogingen geregistreerd om met de speciale telefoonlijnen in de Tweede Kamer contact te krijgen. Door de toevloed raakte het telefoonverkeer enige tijd gestoord.

Christ zei gisteren bij de aanbieding van de resultaten aan minister Melkert (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en aan staatssecretaris Terpstra (Welzijn en Sport) dat ze voor beide bewindslieden “een steun in de rug” zijn om tot wetgeving te komen. Volgens Christ is er “een breed maatschappelijk bewustzijn gegroeid dat leeftijdsdiscriminatie een onrecht is. In ieder geval is met deze massale reactie bereikt dat politiek Den Haag stil kwam te liggen; duidelijker kan een boodschap niet zijn”.

Het onderwerp zou vandaag in het kabinet worden besproken. Melkert zei optimistisch te zijn over het draagvlak onder zijn collega's om tot wetgeving te komen. Vorige week al zei hij dat als eerste stap het noemen van leeftijden in personeelsadvertenties moet worden verboden. “Maar”, zei hij gisteren, “een leeftijdsbewust beleid kun je niet afdwingen, dat is een kwestie van overtuigen.”

Uit de gegevens van de melddag blijkt dat de meeste klachten komen uit de groep mensen tussen de veertig en vijftig jaar. Dit wat betreft veronderstelde leeftijdsdiscriminatie bij het solliciteren. De meeste klachten (66 procent) hadden betrekking op arbeid.