Franse, Britse centrale banken verlagen rente

AMSTERDAM, 8 MAART. De Bank of England, de Britse centrale bank, heeft vanmorgen het belangrijkste rentetarief verlaagd. In Frankrijk ging gisteren een rentetarief omlaag.

De Britse minimumrente werd vanmorgen omlaag gebracht van 6,25 naar 6 procent. Het is de derde verlaging in Groot-Brittannië in drie maanden tijd. Volgens minister van financiën Kenneth Clarke is de inflatiedruk verder afgenomen bij een aanhoudend gezonde economische groei.

Ook de Banque de France, de Franse centrale bank, verlaagde gisteren het belangrijkste tarief voor de geldmarkt van 3,9 procent to 3,8 procent. Het noodtarief, waartegen banken extra kunnen lenen bij de centrale bank, ging omlaag van 5,6 procent naar 5,5 procent.

Het is voor het eerst sinds half januari dat de Franse rente omlaag gaat. De Duitse centrale bank, de Bundesbank, houdt haar tarieven al meer dan een maand onveranderd. Het vergelijkbare Duitse geldmarkttarief staat op 3,3 procent. Analisten zijn verdeeld over de kans dat de Bundesbank volgende week na de tweewekelijkse vergadering de rente neerwaarts bijstelt, maar verwachten door de sombere vooruitzichten van de Duitse economie, nog wel een renteverlaging dit jaar.

De financiële markten reageerden nauwelijks op het Franse besluit. De Franse franc, die de laatste weken een stabiele koers heeft tegenover de mark en de gulden, bleef nagenoeg onveranderd op 33,66 gulden per 100 franc. Ook de Britse beslissing leidde niet tot grote marktreacties. De rentestap was verwacht na de maandelijke bijeenkomst van Clarke met de president van de Bank of England, Eddie George. Tal van commerciële Britse banken, met voorop Midland Bank, verlaagden hun basisrente snel na de bekendmaking van Clarke ook van 6,25 naar 6 procent.