Feyenoord herstelt tactische fout snel

DÜSSELDORF, 8 MAART. Natuurlijk heeft Feyenoord na de 2-2 in Düsseldorf tegen Borussia Mönchengladbach een goed vooruitzicht op het bereiken van de Europese halve finale. Zelfs de altijd voorzichtige Ed de Goey durfde de kansen zo waar op 60-40 in te schatten. Maar één verkeerde terugspeelbal, één arbitrale dwaling of één individuele bevlieging kan in de return over dertien dagen alles volledig op zijn kop zetten.

Want dat voetbal vol verrassingen zit, bleek gisteravond in het Rheinstadion in Düsseldorf weer eens. Zelfs voor trainers die dag en nacht met hun vak bezig zijn en hun tegenstanders soms beter kennen dan hun vrouw. Ook zij staan soms versteld van wat ze op het veld zien.

Vijfde minuut: 1-0, Schneider passt vanaf de zijkant op de inkomende Wynhoff die de bal strak inschiet. “Ik ken Schneider goed”, zegt Feyenoord-trainer Arie Haan na afloop. “Hij geeft nooit van die mooie voorzetten. Als hij het nog tien keer probeert, lukt het niet meer zo'n bal te geven.”

Vierendertigste minuut: 1-1, Koeman schuift een vrije trap af naar Van Gastel die met een gericht schot scoort. “Ik ken Koeman goed”, zegt Borussia-trainer Bernd Krauss. “Hij schiet áltijd zelf. Het komt misschien één op de honderd keer voor dat hij de bal afschuift.”

Vooral Arie Haan is dolblij met de gelijkmaker. Het doelpunt van Van Gastel maakt zijn ongelukkige tactische keuze in de beginfase goed. De Feyenoord-trainer had besloten Effenberg, de behendige regisseur van Borussia, te laten opvangen door Larsson - als man achter de spitsen verkozen boven de net van een blessure herstelde Trustfull - en Van Bronckhorst. Dat pakt niet goed uit. Effenberg krijgt te veel vrijheid en biedt mede-spelers de gelegenheid op te komen.

Haan wil naderhand niet volmondig toegeven dat hij fout zat en komt met allerlei excuses. Zoals het ongelukkige optreden van veteraan Heus die een gele kaart krijgt nadat hij Effenberg heeft neergelegd en bij de actie voorafgaande aan de 1-0 een mislukte sliding maakt tegen Schneider. “Hij had gewoon moeten meelopen. Dan was er niets aan de hand geweest”, aldus Haan. Hij haalt Heus al na 21 minuten uit het veld en vervangt hem door de vijftien jaar jongere Boateng. Maas schuift door naar het middenveld en wordt belast met de bewaking van Effenberg. In de slotfase, als de blonde vedette in de spits gaat lopen, is Schuiteman zijn bewaker. Beide Feyenoorders doen hun werk naar behoren. Haan hoeft voor de tweede wedstrijd daarom niet lang na te denken aan wie hij Effenberg toevertrouwt.

Aan de andere kant heeft Haan, kenner van het Duitse voetbal, het goed gezien dat Borussia kwetsbaar is als het in de eigen verdediging onder druk wordt gezet. Feyenoord speelt in de eerste helft dan ook aanvallender dan de laatste jaren in Europees verband het geval was. Borussia maakt inderdaad fouten, maar Feyenoord profiteert niet ondanks een aantal aardige combinaties. Rechterspits Taument glipt steeds vloeiend langs tegenstanders, maar slaagt er niet in een behoorlijke voorzet te geven. Van Bronckhorst schiet nog wel op de paal.

Toch maakt Feyenoord een tweede doelpunt. De Hongaarse scheidsrechter Vágner geeft vlak voor rust binnen drie minuten twee terechte strafschoppen na blunders aan beide kanten. Ook daar begrijpen beide trainers niets van.

Eenenveertigste minuut: 2-1, Maas laat in een hoek van het strafschopgebied invaller Sternkopf over zijn been duikelen. Kastenmaier benut de penalty, De Goey duikt de verkeerde hoek in. Haan: “Zo'n overtreding moet je niet maken. Er was absoluut geen sprake van direct doelgevaar.”

Vijfenveertigste minuut: 2-2, Doelman Kamps springt onbehouwen op de rug van Taument, die de bal zojuist krijgt aangespeeld van Larsson. Koeman schiet de bal à la Neeskens hard in het midden van het doel, Kamps duikt angstig weg. Krauss, na een pijnlijke stilte: “Vraag maar aan Kamps wat er is gebeurd. Ik weet het niet!”

De tweede helft is beduidend minder enerverend. Borussia, vierde in de Bundesliga, blijft onder de maat en Feyenoord heeft, zoals Haan uitlegt aan zijn Duitse en Nederlandse gehoor, zugemacht. Er worden geen grote risico's meer genomen. Twee-twee is een mooie uitslag, vindt de trainer. “We kwamen hier voor een goede uitgangspositie voor de return en dat is gelukt.” Toch krijgt Feyenoord een paar goede kansen op 3-2. Vos ziet een kopbal uit de bovenhoek gered door Neun en Bosz kopt rakelings naast.

Borussia-trainer Krauss is somber na afloop. “We hebben in Rotterdam niets meer te verliezen”, zegt hij met een stalen gezicht. Maar het is nauwelijks voor te stellen dat Krauss zich geslagen acht. Vooral niet als Dahlin, naast Effenberg de tweede vedette van Borussia, weer kan meedoen. “Met Dahlin hadden we gewonnen”, weet Krauss na het eerste duel tegen Feyenoord te vertellen. De kans dat Dahlin in de Kuip meespeelt is klein, omdat na onderzoek is gebleken dat hij een ernstige spierscheuring heeft. De Zweedse topscorer zit in het Rheinstadion al na een paar minuten weer aan de kant. Hij heeft tijdens de warming-up last gekregen van zijn kuit. In samenspraak met Krauss besluit Dahlin toch aan de wedstrijd te beginnen. Bij zijn eerste sprint blijkt echter dat het niet gaat. Hoofdschuddend loopt hij naar de dug-out. Zijn vervanger, Sternkopf, is net zijn trainingspak aan het uittrekken als Borussia, met tien man, op 1-0 komt. Hoezo zit voetbal vol verrassingen?

    • Hans Klippus