Duitse mobiele eenheid houdt legioen nog net in toom

DÜSSELDORF, 8 MAART. Even dreigde het na afloop in het Rheinstadion volledig uit de hand te lopen. Een paar honderd Feyenoord-supporters liepen het veld op, bestormden hun eigen spelers en trokken daarna, woedend over een in hun vak geschoten vuurpijl, richting Borussia-fans. “Doe nou normaal, jongens”, schreeuwde de meegereisde Feyenoord-speaker Nagtegaal. “Breek de boel alsjeblieft niet af. Denk aan de naam van Feyenoord.” De gealarmeerde mobiele eenheid wist uiteindelijk met behulp van traangas een confrontatie tussen beide supportersgroepen te voorkomen.

Het was zoals zo vaak een klein deel dat het voor de anderen verpestte. Arie Haan had zijn spelers voor de wedstrijd verteld dat ze eigenlijk een thuiswedstrijd speelden, want er waren gisteravond liefst 12.000 Feyenoord-supporters in Düsseldorf. Het was geen record voor het Nederlandse clubvoetbal. Bij Europa-Cupfinales van Ajax en Feyenoord steunden meer fans hun club in het buitenland. Maar voor een kwartfinaleduel was het ongekend. “Het was perfect”, oordeelde Haan na afloop.

De meeste fans waren met een georganiseerde busreis naar Düsseldorf gereisd. In 170 bussen werden 8.000 supporters vervoerd. Het was een imposant gezicht om het konvooi in vijf delen 's middags bij het stadion te zien arriveren. Op een afgelegen parkeerplaats werd getracht de fans met Nederlandse muziek te vermaken zodat ze niet te vroeg naar het stadion zouden trekken. Dat lukte maar ten dele.

Feyenoord had per bus twee begeleiders aangewezen. Bij elkaar werden net zo veel van deze stewards ingezet als bij een thuiswedstrijd tegen PSV. Tijdens de wedstrijd stelden deze in geel geklede mensen zich op aan de voor- en zijkanten van het door Feyenoord-supporters ingenomen tribunedeel achter één van de doelen. Van Duitse zijde waren 500 stewards actief. De politie zette bij deze wedstrijd ruim 1.000 mensen in.

Ondanks de enorme hoeveelheid ordebewakers deden er zich voor en tijdens de wedstrijd toch de nodige ongeregeldheden voor. Vlak voor de aftrap bekogelden ongeveer 150 Feyenoord-supporters de politie met stenen en blikjes. Er werden honden en paarden ingezet. Om verdere problemen verrichtte de politie bij deze confrontatie geen arrestaties. In totaal hield de politie gisteravond in Düsseldorf 180 mensen aan, voor het merendeel Duitsers. De laatste werd vanochtend om zes uur vrijgelaten. Negen politieagenten raakten gewond. Ook in het naburige Krefeld liep het uit de hand toen Feyenoord-supporters een benzinestation vernielden en plunderden.

Volgens een politiewoordvoerder vanmorgen waren er “iets meer” problemen geweest dan men vooraf had verwacht.