Clinton naar Egypte voor top tegen terreur

WASHINGTON/ TEL AVIV, 8 MAART. De Amerikaanse president Bill Clinton reist zondag naar Egypte waar later in de week een topconferentie over de bestrijding van terrorisme wordt gehouden.

Clinton reist ook naar Israel, als blijk van steun na de zelfmoordaanslagen door de moslim-fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas.

Dat meldde vandaag de Amerikaanse televisiemaatschappij CNN. De officiële bekendmaking van de top, in Sharm el-Sheik, komt waarschijnlijk vanmiddag, aldus gisteren een woordvoerder van Clinton. De uitkomst van onderhandelingen over de agenda en de deelnemers werd wat dat betreft nog afgewacht. In Parijs werd vanochtend al bekendgemaakt dat president Chirac in elk geval aanwezig zal zijn.

Israel, de Palestijnen, Jordanië, Rusland, de Europese Unie, en sommige Golfstaten en Noordafrikaanse landen zouden verder onder de deelnemers zijn. Ook Syrië zou worden uitgenodigd, hoewel dat tot dusverre heeft geweigerd de aanslagen in Israel te veroordelen. (Reuter) Onze correspondent in Israel voegt hieraan toe: De Likud-oppositie heeft moeite met de grote internationale conferentie tegen het terrorisme. Deze kringen zijn van oordeel dat een dergelijke conferentie ruikt naar inmenging in de Israelische verkiezingscampagne en het Israelisch-Arabisch vredesproces in zijn huidige vorm steunt. Zij verwachten van een dergelijke grote internationale top geen effectieve bijdrage, maar veronderstellen dat de door de jongste reeks Hamas-aanslagen in Israel ondermijnde politieke positie van premier Peres erdoor kan worden versterkt. Vandaar dat Binyamin Netanyahu, de leider van de Likud-oppositie, het gisteravond in een tv-vraaggesprek zichtbaar moeilijk had een dergelijke top toe te juichen.

Voor het eerst worden er vandaag in Israel opiniepeilingen gepubliceerd waaruit blijkt dat Netanyahu een voorsprong op Peres heeft genomen in de strijd om het premierschap, van 3 procent. Onder invloed van de reeks aanslagen in Jeruzalem, Ashkelon en Tel Aviv heeft de Likud-leider in één maand een achterstand van 15 procent op Peres weggewerkt. Ondanks deze snelle verandering blijkt uit een andere opiniepeiling dat 64 procent van het Israelische volk voor het huidige vredesproces is. Kringen in de Arbeidspartij zeggen vandaag aangenaam verrast te zijn dat ondanks de aanslagen Netanyahu slechts een zo kleine voorsprong heeft veroverd. Zij putten daaruit de hoop dat, indien zich geen nieuwe aanslagen voordoen, Peres de verkiezingen op 29 mei toch nog wint.