China voert raketproeven uit voor kust van Taiwan

PEKING, 8 MAART. China heeft vandaag drie raketproeven uitgevoerd voor de kust van Taiwan. Dat heeft het Taiwanese ministerie van defensie bevestigd. De proeven zijn onderdeel van een militaire oefening van het Chinese Volksbevrijdingsleger.

Gisteren liet Peking weten dat de raketproeven, die tot eind volgende week zullen duren, in werkelijkheid bedoeld zijn om het Taiwanese electoraat af te schrikken, dat zich voorbereidt op de eerste vrije presidentsverkiezingen op 23 maart.

Volgens Qian Qichen, de Chinese minister van buitenlandse zaken, die vandaag het Volkscongres, het parlement, toesprak hoeft de Taiwanese bevolking zich “geen zorgen” te maken over de raketproeven. Hij waarschuwde hen echter voor een “echte ramp” wanneer zij steun zouden geven aan het streven naar onafhankelijkheid van het eiland. “Waar zij zich werkelijk zorgen over dienen te maken is dat de mensen die naar onafhankelijk streven en worden gesteund door enkele internationale krachten die uit zijn op het opsplitsen van China, zich blijven voortbewegen in de verkeerde richting”, aldus Qian.

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en streeft sinds 1949, het jaar waarin de communistische Volksrepubliek China werd gesticht en de toenmalige nationalistische regering naar Taiwan vluchtte, naar hereniging met het eiland.

Sinds vorig jaar voert Peking een agressieve campagne in een poging het streven van Taiwans president Lee Teng-hui naar meer internationale erkenning van het eiland de kop in te drukken. Zo voerde het Volksbevrijdingsleger afgelopen jaar reeds twee proeven uit voor de kust van het eiland en is het dreigement Taiwan met geweld in te lijven met het naderen van de presidentsverkiezingen luid herhaald.

Ditmaal zijn de proeven, die onderdeel zijn van een grote militaire manoeuvre voor de kust van Fujian in de Straat van Taiwan, uitzonderlijk dicht bij de Taiwanese kust gepland. Ze maken het scheepvaartverkeer naar Taiwans belangrijkste havens Keelung en Kaohsiung vrijwel onmogelijk.

De Hongkongse krant South China Morning Post schreef vandaag over informatie te beschikken waaruit blijkt dat het Volksbevrijdingsleger overweegt afgelegen Taiwanese eilanden te veroveren zodra Taipei militaire actie onderneemt tegen de proeven.

    • Floris-Jan van Luyn