Voorkeur theater

PARCOURS Introdans heeft met Ted Brandsen een nieuwe gastchoreograaf aangetrokken. 'Parcours' is een geölied ballet, gezet op het 'String Quartet No. 2' van de componist Gavin Bryars, dat de beste kwaliteiten laat zien van de dansers. Vooraf wordt 'Requiem' van Ton Wiggers getoond en 'De onzichtbare steden' van de Italiaan Gian Franco Paoluzi. 9 mrt Veenendaal De Lampegiet, 12 mrt Tiel Agnietenhof, 13 mrt Doetinchem Amphion.

MOMENTEN Fred Delfgaauw speelt de beste scènes uit zijn eerdere voorstellingen, met zijn poppen als expressieve tegenspelers. 8 mrt Tilburg Schouwburg, 9 mrt Gorinchem De Nieuwe Doelen, 12 mrt Roermond Oranjerie, 14 mrt Veghel De Blauwe Kei.

MEDEA Josée Ruiter speelt een prachtige titelrol in Euripides' tragedie van de wraak. In de regie van Agaath Witteman balanceert een mooie cast met onder andere Pim Lambeau als de min en Leslie de Gruyter als Iason op de grens tussen vlammende emotie en beheerste stilering. 8 mrt Middelburg Stadsschouwburg, 9 mrt Doetinchem Amphion, 12 mrt Amersfoort De Flint, 13 mrt Hoofddorp De Meerse, 14 mrt Delft De Veste.

KRANG Boos cabaret door André Manuel, met stekelige grappen en venijnig vertier. 8, 9 mrt Utrecht Stadsschouwburg, 12 mrt Steenwijk De Meenthe, 14 mrt Heerlen Stadsschouwburg.

SKEW-WHIFF Paul Lightfoot leverde bij Nederlands Dans Theater 2 met zijn meeslepende werk 'Skew-whiff' een tien minuten durende orgie van verwarrende, van rijke details voorziene, luchthartige dans af. Een mooi intermezzo in een programma met Hans van Manens: 'Concertante', 'Two' en 'Grosse Fuge'. 8, 9 mrt Den Haag AT&T Danstheater, 12 mrt Nijmegen Stadsschouwburg, 13 mrt Utrecht Stadsschouwburg, 14 mrt Hengelo Schouwburg.

WILD Harmonieuze samenzang van The Shooting Party (Theo Nijland, Coen van Vrijberghe de Coningh en Han Oldigs), op verrassend ongebruikelijke teksten, en voor het eerst in het Nederlands. 8 mrt Zwolle Odeon, 9 mrt Druten Agora, 10 mrt Bergeijk De Kattendans, 14 mrt Lochem Schouwburg.

KAT OP EEN HEET ZINKEN DAK Van Tennessee Williams. Een prachtig gespeelde, explosieve voorstelling over hoe kinderen en ouders elkaars leven kunnen ondermijnen. Een voorstelling met de kracht van een tijdbom, meeslepend gespeeld door oa Dries Smits als de vader, Katelijne Verbeke als zijn dochter en Koen De Stutter als de aan de alcohol verslaafde zoon. 9 mrt Haarlem Stadsschouwburg, 11 mrt Oss De Lievekamp, 12 mrt Arnhem Stadsschouwburg, 13 mrt Hoorn Het Park.

PENDELEN Verrassende onzin van de veelbelovende komiek Reinder van der Naalt. 14 mrt Haaksbergen De Bouwmeester.

LANG LEVE DE OPERA Jasperina de Jong en Lieuwe Visser spelen een geraffineerde en hoogst originele tweepersoonsmusical van Ivo de Wijs en Joop Stokkermans. 8, 9 mrt Apeldoorn Orpheus, 12 mrt Veenendaal De Lampegiet, 13 mrt Hengelo Concertgebouw, 14 mrt Breda Chassé Theater.

EN VERDER: De Drie Musketiers door Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. 14 mrt Venlo De Maaspoort. En vliegwerk van Brigitte Kaandorp. 8 mrt Den Helder De Kampanje, 9 mrt Tilburg Schouwburg, 14 mrt Delfzijl De Molenberg; The sound of music door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. 8 t/m 10 mrt Den Haag Nederlands Congresgebouw.