Voorkeur muziek

KIROV OPERA De Kirov Opera uit St. Petersburg brengt olv chef-dirigent Valery Gergjev de komende weken in ons land twee geënsceneeerde opera's in het Haagse AT&T-Theater en één concertante opera (Schoppenvrouw van Tsjaikovski, 18 mrt 19u30 in Muziekcentrum Vredenburg Utrecht). In Den Haag De Speler van Prokofjev (11, 12 en 13 mrt 20u) en Prins Igor van Borodin (16, 17 en 19 mrt 19u). Op 13 en 19 mrt wordt Gergjev vervangen door een andere dirigent.

VAN ZEELAND/BOUWHUIS Cees van Zeeland en Gerard Bouwhuis, tezamen al meer dan vijftien jaar Het Pianoduo, spelen premières van Jan Boerman (Cortège en Scherzo voor twee piano's) en Huba de Graaff (De Biggenweg voor twee vleugels en wind). 14 mrt 20u30 De Unie Rotterdam; 15 mrt 20u30 Korzo Den Haag; 23 mrt 20u15 De IJsbreker Amsterdam.

ZWIJGENDE BEN HUR MET ORKESTBEGELEIDING Zes voorstellingen van de originele zwijgende versie van Fred Niblo's film Ben Hur uit 1925 (dus niet de remake van William Wyler uit 1959), worden begeleid door het Orkest van het Oosten, gedirigeerd door Carl Davis, componist van een nieuwe partituur bij deze film. 14 mrt 20u Muziekcentrum Enschede; 15 mrt 20u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven; 17 mrt 15u Theater aan de Parade Den Bosch (14u gesprek met Carl Davis); 18 mrt 20u15 Dr Anton Philipszaal Den Haag (19u gesprek met Carl Davis); 20 mrt 20u15 Vredenburg Utrecht; 21 mrt 20u15 Oosterpoort Groningen.

SCHEVENINGEN MUZIEK CONCOURS Na voorronden in het Haagse Diligentia (9 mrt 10u30; 10 mrt 15u30; 11 mrt 10u30) vindt de finale van het Negende Scheveningen Muziek Concours voor violisten plaats in het Scheveningse Kurhaus op 14 en 15 mrt, telkens 20u15. Dit jaar hebben zich 74 violisten tot 30 jaar uit 22 landen gemeld. Ons land wordt vertegenwoordigd door Suzanne Groot, Berent Korfker en Armand Gouder de Beauregard.

THOMAS CHAPIN 3 Een gedreven saxofonist met een messcherp geluid die zelfs een sopranino weet te laten klinken als een volwassen instrument, dat is Thomas Chapin. 8 mrt Paradox, Tilburg, 11 mrt Wilhelmina, Eindhoven.

BASSDRUMBONE Een nerinkje van trombonist Ray Anderson met Mark Helias (bas) en Gerry Hemingway (drums), 9 mrt BIMhuis Amsterdam.

MARION De lieve jongetjes van de Britpop zingen over 'Toys for boys'. 9 mrt Melkweg, Amsterdam.

STING Na de Stones veroorzaakte ook Sting een run op de kaartjes voor de opwarmavonden voor zijn Ahoy-concerten, later deze maand. 9 en 10 mrt Paradiso, Amsterdam.

TRIPPING DAISY Explosieve rock uit Dallas, Texas vult het vacuum tussen Jane's Addiction en Pearl Jam. 13 mrt Melkweg Max, Amsterdam.

VAYA CON DIOS Belgenblues in het sportpaleis. 13 mrt Ahoy, Rotterdam.