Tweede beschuldiging tegen oud-rechter Di Pietro geseponeerd

ROME, 7 MAART. De Italiaanse justitie heeft gisteren opnieuw een onderzoek tegen Di Pietro moeten seponeren op last van een rechter. Een derde en laatste zaak komt te laat voor Di Pietro om mee te doen aan de verkiezingen, maar vrienden overwegen zich namens hem verkiesbaar te stellen.

Een rechter in de Noorditaliaanse stad Brescia oordeelde in een hoorzitting achter gesloten deuren dat het parket van die stad geen geldige bewijzen had voor zijn beschuldiging dat Di Pietro zich zou hebben schuldig gemaakt aan afpersing.

“Dit is een nederlaag voor die politici die Di Pietro als magistraat en als persoon wilden vernietigen,” zei Walter Veltroni, een topman van de Democratische Partij van Links. Veltroni hoopt dat Di Pietro tijdens de campagne voor de verkiezingen van 21 april zijn sympathie uitspreekt voor de centrum-linkse alliantie.

Di Pietro werd ervan verdacht zelf en via een vriend druk te hebben uitgeoefend op verschillende personen om de leiding te krijgen over een automatiseringsproject binnen de justitie. Hij zou ook een onderzoek tegen iemand zijn begonnen omdat deze een kostbaar softwareprogramma van twee vrienden van Di Pietro zou hebben afgewezen.

De rechter oordeelde dat er geen bewijzen zijn voor deze beschuldigingen. Dezelfde rechter had al eerder gelast een andere onderzoek tegen Di Pietro te seponeren, dat ook over het automatiseringsproject ging. Op 18 maart begint een hoorzitting over het onderzoek wegens een renteloze lening van een ton en een mercedes die Di Pietro heeft gehad van een verzekeraar die later is veroordeeld wegens corruptie.

Op die dag sluit ook de termijn voor het stellen van kandidaten. Di Pietro heeft steeds gezegd dat hij niet de politiek zal ingaan zolang zijn problemen met de justitie niet zijn opgelost. Een goede vriend, Elio Veltri, oud-burgemeester van Pavia, zei gisteren dat het erg waarschijnlijk is dat hij voor de centrum-linkse Olijf alliantie kandidaat wordt. Ook andere vrienden van Di Pietro zouden overwegen zich kandidaat te stellen. Di Pietro heeft ook goede contacten binnen de Nationale Alliantie, de voormalige neofascistische partij, maar iedere vorm van samenwerking met de rechtse alliantie is uitgesloten zolang Berlusconi daarvan nog de leider is.

    • Marc Leijendekker