TV-nieuws is definitief gemondialiseerd

ROTTERDAM, 7 MAART. De nieuws-televisiezender NBC moge dan voorlopig aan de Europese kijkers onthouden blijven, omdat NBC geen vertrouwen heeft in het aantal potentiële kijkers en de mogelijkheid abonnementsgeld te innen, ook op dit moment zijn er al talrijke, in nieuws gespecialiseerde televisiestations in Europa verwikkeld in een slag om de kijker met een satellietschotel. De meeste van die zenders opereren in het Engels, en zijn wereldwijd van opzet. Op het gebied van televisienieuws lijkt de mondialisering definitief begonnen.

CNN.

Marktleider is ontegenzeggelijk nog steeds het Amerikaanse CNN International (Astra, 19,2 graden oost, vertikaal 11.627 GHz), dat prat gaat op 160 miljoen kijkers wereldwijd. Bij de introductie in de jaren tachtig vooral een compilatie van twee specifiek op de VS gerichte nieuwszenders (CNN en '24 hours headlines') heeft CNNI - eigendom van de Amerikaanse bedrijven Turner Broadcasting en Time-Warner - de afgelopen jaren driftig geïnvesteerd op het gebid van de waarlijk internationale programmering, die voor wat Europa betreft afkomstig is uit studio's in Londen. Ook een deel van de in totaal 34 uur per week zakelijke en financiele informatie per week op CNN International wordt in Europa geproduceerd. Het produkt CNN International wordt overigens, naast de specifiek Amerikaanse CNN-stations, ook per satelliet in de VS verspreid en vindt naar, volgens het station zelf, zestig van zijn 160 miljoen regelmatige kijkers. CNN is overigens van plan later dit jaar een in financiële informatie gespecialiseerd kanaal te beginnen. In Europa biedt CNN International met het televisiesignaal ook een teletekstdienst met algemeen nieuws. Op die teletekst is ook een betaalde, slechts met een decoder te ontcijferen, financiele informatiedienst te vinden van het persbureau Reuter, Reuters 1000 geheten. CNN bedrijft ook vrij toegankelijke nieuwsvoorziening op het Internet (http: //www.cnn.com/index.'html).

BBC World TV.

De Britse BBC introduceerde vorig jaar een 24-uur nieuws- en informatiezender onder de titel BBC World TV. De zender mag zich in een groeiende belangstelling verheugen en zal binnenkort bijvoorbeeld op het Haagse kabelnet worden doorgegeven. Per satelliet is de nieuwszender van de BBC gratis te zien (Eutelsat 2F1 13 graden oost, vertikaal 10.987 GHz). De programmering bestaat steeds uit een halfuur, speciaal voor de zender gepresenteerd, nieuws, aangevuld met van de aardse zenders BBC 1 en 2 geplukte informatieve uitzendingen. In verband met de attractieve Duitse markt denkt BBC World dit jaar te beginnen met nieuwsuitzendingen in de Duitse taal. De zender heeft wereldwijde pretenties, en hoopt te profiteren van de wereldwijde faam die de radionieuwsvoorziening van de BBC Worldservice heeft opgebouwd. De financiering werkt met sponsoring en reclame.

CNBC-Europe.

Deze volgende week definitief te beginnen informatiezender van NBC is geheel gewijd aan financiele en economische informatie, reden waarom er voortdurend beurskoersen onder door het beeld schuiven. Overdag komen de programma's uit Londen (The European Moneywheel), verder worden programma's van de Amerikaanse CNBC en CNBC-Asia overgenomen. CNBC is gratis te zien op een satellietfrequentie die tot nu toe door NBC Superchannel werd ingenomen (Astra vertikaal 10.729 GHz). NBC Superchannel, inclusief de voortreffelijke nieuwsuitzendingen van de Britse ITN blijft gratis zichtbaar op een andere satelliet (Eutelsat 2F1 vertikaal 10.987 GHz). NBC verzorgt op het Internet eveneens een bescheiden nieuwsvoorziening (http://nbc.com/index.html). De in samenwerking met Microsoft door NBC opgerichte nieuwsdienst via het Internet begint in juli.

Euronews.

Uniek in opzet en presentatie is na BBC World TV de tweede zuiver-Europese televisie-nieuwszender, Euronews. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van publieke omroepen uit Frankrijk, Italie, Spanje, Zwitserland en Griekenland. Via de satelliet is Euronews 19 uur per dag gratis zichtbaar (Eutelsat 2F1 vertikaal 11.575 GHz), compleet met alternatieve geluidskanalen in het Engels, Duits, Spaans, Frans en Italiaans. Dezelfde beeldinformatie, voor een groot deel afkomstig van de moederstations die het initiatief namen tot Euronews, worden begeleid door eigen commentaar in hun landstaal van zes verschillende journalisten. Eigen, door camera's van Euronews opgenomen beelden zijn hoge uitzondering. Omdat delen van de programmering ook door aardse omroepen worden overgenomen, claimt Euronews een bereik van tachtig miljoen potentiele kijkers in Europa. Sinds vorig jaar is 49 procent van de aandelen in handen van commerciele investeerders.

EBN.

EBN, afkorting van European Business News, is met achttien-en-een-half uur programmering per dag een duidelijk op Europa gericht station, maar voor zeventig procent in handen van de Amerikaanse firma Dow Jones. Dit bedrijf exploiteert ook voor Azie en de VS televisiestations met uitsluitend financiele en economische informatie, waaraan ook EBN volledig is gewijd. EBN zegt met haar gratis zichtbare satellietsignaal (Hotbird 13 graden oost, horizontaal 11.262 GHz) tien miljoen huishoudens te bereiken. Met het tv-signaal wordt teletekst meegeleverd.

SKY News.

De Australische mediagigant Rupert Murdoch, in de VS eigenaar van Fox television, heeft onlangs voorshands vage plannen aangekondigd voor een eigen wereldwijde televisie-nieuwszender, maar voorlopig zullen we het moeten doen met Sky News, het enige gratis toegankelijke signaal van de 27 satellietzenders die Murdoch exploiteert voor de Britse en Ierse markt (Astra, vertikaal 11.377 GHz). Sky News, ofschoon in heel Europa te zien, heeft geen internationale pretenties en is naar inhoud dan ook duidelijk op het Britse publiek gericht. Soms daalt men daarbij af tot het niveau van de tabloid-kranten, al blijft er ook ruimte voor directe verslagen van internationale gebeurtenissen. Bij het tv-signaal is een teletekst met nieuws.

    • Raymond van den Boogaard