Spanje wellicht opnieuw naar stembus

MADRID, 7 MAART. Het is niet uitgesloten dat Spanje begin augustus opnieuw naar de stembus moet om een regering te kiezen. Daarmee dreigde vannacht de leider van de Catalaanse nationalistische partij (CiU) Jordi Pujol in een reactie op de pogingen van de conservatief José María Aznar om een regering met zijn partij te steunen.

Aznar, wiens Partido Popular de verkiezingen van afgelopen zondag won, heeft inmiddels toegegeven dat hij zonder de steun van de Catalaanse nationalisten niet regeren kan. Hij heeft alle ruimte van zijn partij gekregen om consessies aan de CiU te doen. Aznar heeft verklaard “al het mogelijke” te zullen doen om nieuwe verkiezingen te vermijden.

De fractieleider van de CiU in het Spaanse parlement, Joaquím Molins, herhaalde vanochtend voor de Spaanse staatsradio evenwel dat zijn partij vooralsnog geen steun verleent aan de installatie van een regering-Aznar. Volgens Molins, die de onderhandelingen over een mogelijke pact met de PP leidt, is het “zeer onwaarschijnlijk” dat de komende weken de diepgaande verschillen tussen overbrugd kunnen worden.

De Catalaanse nationalisten voelen zich, evenals een andere mogelijke coalitiepartner - de Baskisch-nationalistische PNV - nog altijd zwaar beledigd door de felle aanvallen die de PP de afgelopen jaren op het beleid van hun partijen heeft uitgevoerd. Afgezien van de steun die zij gaven aan het minderheidskabinet van de socialist Felipe González, gold de kritiek vooral de politiek van grotere autonomie van de regio's in Spanje. Voordat een mogelijk pact gesloten wordt, zal Aznar naar verwachting op een of andere wijze publiekelijk zijn verontschuldigingen aan moeten bieden, zo is de verwachting.

De krappe overwinning van de Partido Popular is daarmee inmiddels veranderd ineen uiterst pijnlijke vertoning voor partijleider Aznar. Volgens het dagblad El País is intern in de partij inmiddels felle kritiek geleverd op de wijze waarop de campagne is gevoerd. Hierbij werd de partij reeds gepresenteerd alsof zij met een ruime meerderheid een regering kon vormen. Tot dusver heeft zijn partij alleen de steun gekregen van de kleine Canarische Coalitie (CC) voor de vorming van een regering met de PP.