Sihanouk pleit voor proces tegen 'monsters van de Rode Khmer'

PHNOM PENH, 7 MAART. De Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk heeft vandaag gepleit voor een snelle berechting van de maoïstische Rode Khmer, onder wier bewind tussen 1975 en 1979 ten minste een miljoen Cambodjanen om het leven kwamen.

“Ik acht het absoluut noodzakelijk dat ze (de leiders van de Rode Khmer) worden berecht, voordat ze een mooie dood sterven”, zei de koning tegen het Engelstalige blad Cambodian Daily. De vorst zei dat hij zich volledig achter een regeringsonderzoek heeft opgesteld waarin, met Amerikaanse financiële en deskundige hulp, sinds vorig jaar wordt gepoogd de ware toedracht uit de jaren zeventig te achterhalen om zo de schuldigen aan de genocide voor de rechter te kunnen brengen.

Het onderzoek leidde vorige maand tot de ontdekking van enkele nieuwe massagraven, met duizenden skeletten, op grond waarvan Amerikaanse forensische experts tot de conclusie kwamen dat het aantal slachtoffers van de Rode-Khmerterreur veel hoger ligt dan een miljoen. Sihanouk noemde Pol Pot, de leider van de Rode Khmer in de jaren zeventig, vandaag “een glimlachend monster, overlopend van charmes, met een verschijning zo zacht als een schaap.”

“Wanneer men hem ziet kan men zich niet voorstellen dat hij de moordenaar is van twee miljoen mensen. De Rode Khmer pretendeerde een nieuwe, betere maatschappij te zullen opzetten. In werkelijkheid waren ze door en door corrupt en verkwanselden ze de natuurlijke en andere rijkdommen van ons land om zelf in luxe te kunnen leven”, aldus Sihanouk.

Alle leiders van de Rode Khmer zijn nog in leven en geen van hen is ooit berecht. Naar wordt aangenomen bevinden Pol Pot en zijn rechterhand Khieu Samphan zich in de jungle van West-Cambodja. Van daaruit leiden zij een guerrillaoorlog tegen de regering. De Rode Khmer, die vroeger werd gesteund door China, financieren hun acties nu vooral door de verkoop van hout en edelstenen, met name aan het buurland Thailand.

Overigens was Norodom Sihanouk een aantal malen een bondgenoot van de Rode Khmer. In de jaren zeventig vormde Sihanouks partij een verbond met Pol Pot tegen het pro-Amerikaanse regime in Phnom Penh, dat op 17 april 1975 werd verjaagd. Na de Vietnamese verdrijving van Pol Pot, begin 1979, zocht Sihanouk opnieuw toenadering tot de maoïsten. Tussen 1982 en 1991 vormden Sihanouk, de Rode Khmer en een nationalistische partij een verzetscoalitie tegen het pro-Russische bewind van Hun Sen dat toen zetelde in Phnom Penh. In 1993 zette de Rode Khmer zichzelf buitenspel toen hij als enige factie weigerde deel te nemen aan de vrije verkiezingen. De partij van Sihanouk, geleid door zijn zoon Ranariddh, kwam als grootste uit de bus en vormde daarna een coalitieregering met de ex-communistische partij van Hun Sen. (AFP, Reuter)