Raul bezorgt Real benauwde zege in harde klassieker

ROTTERDAM, 7 MAART. In een typisch Zuideuropese wedstrijd heeft Real Madrid gisteravond afgerekend met de rol van underdog in de Champions League. De Spaanse kampioen won in een harde confrontatie met 1-0 van Juventus, dat nog steeds een goede kans heeft zich voor de halve eindstrijd te plaatsen. In de andere duels in de kwartfinales won Nantes thuis met 2-0 van Spartak Moskou en speelde Panathinaikos met 0-0 gelijk bij Legia Warschau.

Bij de topper Real-Juventus was sprake van een emotionele klassieker tussen twee roemruchte clubs. Real won de Europa Cup voor landskampioenen zesmaal, voor het laatst in 1966. Juventus won de belangrijkste internationale beker een keer, in 1985 tijdens het Heizeldrama. De Italianen waren twee keer verliezend finalist.

De Zwitserse scheidsrechter Röthlisberger onderscheidde zich in Madrid als een thuisfluiter, die elke Italiaanse schouderduw als een overtreding interpreteerde. Juventus leek verlamd door de slechte arbitrage en kwam geen moment toe aan haar befaamde countervoetbal. Bij Real speelde Laudrup een goede wedstrijd. Precies tien jaar geleden speelde hij nog in het shirt van Juventus tegen Real.

De Deense spelverdeler stond aan de basis van het enige doelpunt. Raul scoorde halverwege de eerste helft na een vloeiende combinatie, die begon bij de Chileen Zamarano en via Laudrup bij de 18-jarige spits terechtkwam. Real kreeg goede mogelijkheden de score uit te breiden. Doelman Peruzzi behoedde het teleurstellende Juventus voor een grotere achterstand. Hij keerde een afstandsschot van Alkorta en had geluk dat een schuiver van Zamorano de juiste richting miste.

In de tweede helft bleef Real oppermachtig, tot groot genoegen van de bijna tachtigduizend toeschouwers in stadion Bernabeu. Zamarano kreeg de grootste kans, toen hij oog in oog kwam met Peruzzi. De Italiaanse doelman anticipeerde voortreffelijk op de voetbeweging van de Chileense spits. Juventus stelde er weinig tegenover. Topscorer Ravanelli reageerde zijn slechte vorm af met een overtreding die hem een nieuwe kaart opleverde. De populaire grijsaard mist daardoor de return in Turijn, net als Real-middenvelder Hierro. De Italiaan Torricelli ontsnapte aan een rode kaart toen hij een elleboogstoot uitdeelde.

De 'terugwedstrijd' belooft opnieuw een spektakelstuk te worden. Beide clubs spelen dit seizoen in eigen land geen rol van betekenis. Zowel Real als Juventus is uitgeschakeld voor de nationale titel en voor het nationale bekertoernooi. Alleen door de Champions League dit jaar te winnen, kunnen beide clubs zich plaatsen voor de lucratieve editie van volgend seizoen.

Nantes verschafte zich een prima uitgangspositie voor de halve finales. De Franse kampioen versloeg op eigen terrein Spartak Moskou, dat in de voorronde alle wedstrijden had gewonnen maar gisteravond werd benadeeld door een gebrek aan wedstrijdritme. De meeste Oosteuropese clubs presteren wegens de lange winterstop doorgaans minder goed in het voorjaar, wanneer het er echt op aan komt in de Europa-Cuptoernooien.

Ook voor Nantes is de Champions League een goede mogelijkheid het verloren prestige terug te winnen. In de Franse competitie staat de club momenteel op een teleurstellende achtste plaats, die geen recht geeft op Europees voetbal. Gisteravond toonde Nantes de juiste vorm. N'Doram uit Tsjaad zorgde voor 1-0, Ouedec bepaalde de eindstand op 2-0. In Moskou moeten de Fransen het stellen zonder enfant terrible Pedros, die na een overtreding op de Rus Ananko van het veld werd gestuurd.

De nederlaag van Spartak was rechtstreeks op de Russische televisie te volgen. Aanvankelijk dreigde de wereldvoetbalbond de uitzending van de wedstrijd te boycotten, omdat de Russische bond nog in het krijt stond bij de FIFA. President Jeltsin zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de 1,3 miljoen gulden naar de juiste bankrekening werd overgemaakt.

Legia Warschau en Panathinaikos kwamen in de Poolse hoofdstad niet aan doelpunten toe. De Grieken hebben het meeste uitzicht op een plaats in de halve finale. Waarschijnlijk is Ajax dan de tegenstander. Dat duel zou een herhaling betekenen van de Europa-Cupfinale in 1971, toen Ajax op Wembley met 2-0 zegevierde.