PTT neemt deel in nieuwe chipkaart

ROTTERDAM, 7 MAART. PTT Telecom wordt deelnemer in Primeurcard, de chipkaart-organisatie van de inkoopcombinatie Superunie en streekvervoersorganisatie VSN.

Een overeenkomst daartoe zal volgende week worden ondertekend, zo bevestigt een woordvoerder van PTT Telecom.

Met de toenadering van PTT Telecom en Primeurcard lijkt het fundament gelegd voor een overeenkomst waarbij Primeurcard een licentie neemt op de chipkaarttechnologie van PTT Telecom.

Eind vorig jaar maakte het telecom-bedrijf bekend met de Postbank een consortium te hebben gevormd om multifunctionele chipkaarten aan de man te brengen.

Met hun chipkaart binden de twee voormalige staatsbedrijven de strijd aan met Interpay, de organisatie die namens de gezamenlijke Nederlandse banken werkt aan landelijke introductie van de zogeheten 'chipknip'.

Een experiment met deze elektronische portemonnee, geschikt om digitaal geld uit automaten te tappen en kleine betalingen te verrichten, begon vorig jaar in Arnhem. De banken streven naar spoedige landelijke invoering van hun 'chipknip', in een poging het primaat in het elektronische transactieverkeer te houden.

Om die reden zijn ze ook terughoudend hun kaarten toegankelijk te maken voor andere dienstverleners.

PTT Telecom en Postbank streven ernaar hun technologie voor zoveel mogelijk partijen in te zetten.

Een groot scala aan diensten op één kaart verhoogt de bruikbaarheid ervan en de licentie-inkomsten stijgen naarmate meer mensen en dienstverleners van hun chipkaarttechnologie gebruik maken.

Via Superunie, na Albert Heijn tweede op de markt, en VSN lijkt het chipkaart-consortium nu voet aan de grond te krijgen in detailhandel en streekvervoer.

De chipkaart kan de traditionele strippenkaart, spaarsystemen en betaalmiddelen vervangen. De nieuwe chipkaart vervangt uiteraard ook de veel beperkter chipkaarten die PTT Telecom nu nog voor telefonie uitgeeft.

Het Financieel Dagblad berichtte gisteren dat ook Achmea (Avero, Centraal Beheer, FBTO, Zilveren Kruis) interesse zou hebben in participatie in Primeurcard.

Een woordvoerder van dit financiële conglomeraat ontkent dat Achmea meer dan basale interesse heeft in de ontwikkelingen van Primeurcard, dat chipkaart-toepassingen beproeft in Asten en Alphen aan den Rijn. Van concrete onderhandelingen is geen sprake, zegt de woordvoerder, die overigens niet ontkent dat de chipkaarttechnologie (zorg)verzekeraars uiterst interessante toepassingen biedt.