Politie onderzoekt mogelijke ontucht leraar in Amersfoort

AMERSFOORT, 7 MAART. Een team van tien rechercheurs van de Amersfoortse politie onderzoekt mogelijk seksueel misbruik van achttien leerlingen door een leraar aardrijkskunde van de gereformeerde scholengemeenschap Guido de Bres in Amersfoort.

Het misbruik zou zich hebben afgespeeld tussen 1977 en 1993 en zou variëren van intimidatie, openlijke masturbatie, orale seks, tot in een enkel geval verkrachting. De schoolleiding heeft de zaak in eigen kring afgehandeld en de docent in 1993 ontslagen. Noch ouders, betrokken leerlingen of school hebben daarna aangifte gedaan bij de politie.

Het misbruik werd gisteren bekend door een bericht van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Het is de vijfde school die in korte tijd met een ontuchtzaak in het nieuws komt. Eerder bekenden twee docenten op een middelbare school in Rijssen tientallen leerlingen te hebben betast. Ook in Nijmegen en Dokkum lopen onderzoeken tegen onderwijzers. De rechtbank in Middelburg veroordeelde onlangs een onderwijzer. In een reactie waarschuwt staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) tegen een 'algemene psychose'. Het gaat om ernstige incidenten, aldus de staatssecretaris, maar “we moeten beseffen dat er op 99,9 procent van de scholen niets aan de hand is”.

Rector G. van Middelkoop van de Guido de Bres scholengemeenschap voor VBO, Mavo, Havo en VWO heeft gisteren een brief gestuurd aan de ouders van alle 2.300 leerlingen. De rector erkent dat de leiding al in 1990 door een ouder op de hoogte was gebracht van de ontuchtige handelingen door de nu 45-jarige leraar van gereformeerd-vrijgemaakte huize. De docent bekende toen dat hij tien leerlingen bij hem thuis pornovideo's had laten zien waarbij hij masturbeerde en de jongens vroeg datzelfde te doen. Ook vond er orale seks plaats.

De schoolleiding besloot de aardrijkskundeleraar niet te ontslaan en de zaak niet aan te geven bij de politie. De rector drong bij de man aan op therapeutische behandeling omdat een ontslag of een juridische procedure de psychische problemen van de docent naar zijn idee zou verergeren. De leraar gaf daaraan gehoor en de school verbood hem nog mee te doen aan buitenschoolse activiteiten.

Maar de maatregelen sorteerden geen effect. In 1993 vernam een vertrouwensarts via ouders dat de docent hun zoon had misbruikt. Tegenover de schoolleiding bekende de leraar dat hij tussen 1990 en 1993 opnieuw acht jongens had misbruikt. In een geval zou het om verkrachting gaan. De school ontsloeg de leraar, die direct in een psychiatrisch ziekenhuis werd opgenomen.

In overleg met ouders, betrokken leerlingen en andere leden van de schooldirectie besloot de school opnieuw geen aangifte te doen. Dat gebeurde omdat “politie-onderzoek en de hele juridische rompslomp, voor leerlingen en ouders verschrikkelijk zou zijn”, aldus rector Van Middelkoop. De totale omvang van de zaak is nog niet duidelijk. Naast de achttien gevallen die de docent zelf bekende, is er enkele jaren geleden tenminste een jongen geweest die aan de rector heeft verklaard dat hij ver voor 1990 is misbruikt. Het Openbaar Ministerie heeft besloten naar aanleiding van het krantenarikel alsnog een onderzoek in te stellen naar de vermeende ontuchtzaak. Een woordvoerder van de politie wilde vanochtend niet kwijt of er inmiddels aangifte is gedaan door leerlingen of ouders.

In 1995 kreeg de Onderwijsinspectie 36 klachten over seksuele intimidatie in het basisonderwijs, en 56 klachten over intimiteiten in het voortgezet onderwijs. Dat aantal is al jaren ongeveer gelijk, aldus een woordvoerder. Om incidenten aan het licht te brengen begon het ministerie van Onderwijs in november de actie 'Veilige school'. Zo kan iedereen de onderwijstelefoon (06-8804) bellen voor hulp of advies. Ook streeft staatssecretaris Netelenbos naar een Klachtenwet voor het onderwijs. “Zeker drie kwart van de scholen beschikt al over een klachtencommissie. Ik hoop echter dat dit vanaf 1997 ook wettelijk geregeld is.”