Philips verdient fors minder aan verkoop ASM

ROTTERDAM, 7 MAART. Philips verdient aanmerkelijk minder aan de verkoop van een tweede tranche aandelen in dochterbedrijf ASM Lithography in Veldhoven dan vorige maand nog werd verwacht.

Als gevolg van tegenvallende belangstelling verkoopt het concern 6,5 miljoen stukken in plaats van de beoogde 8,5 miljoen.

Dat gebeurt tegen een koers van omgerekend 66,10 gulden (40 dollar), ruim tien gulden onder de notering van het aandeel ASML een maand geleden.

Daarmee brengt de verkoop Philips zo'n 430 miljoen gulden op. Hoeveel de onderneming eraan overhoudt na aftrek van emissiekosten en boekwaarde, wil een woordvoerder niet zeggen. De extra inkomsten zullen worden verwerkt in de cijfers over het eerste kwartaal, die op 24 april worden gepubliceerd.

ASM Lithography produceert 'wafer steppers', apparatuur voor de fabricage van chips.

De verkoop van ASML-aandelen door Philips gaat gepaard met een emissie van anderhalf miljoen nieuwe stukken door het Veldhovense bedrijf zelf. De totale opbrengst van de transactie beloopt daarmee 530 miljoen gulden.

Daarnaast heeft Philips het bankensyndicaat onder leiding van Credit Suisse First Boston optie gegeven om binnen een maand nog eens 800.000 aandelen te herplaatsen als daarvoor voldoende animo is. Aanvankelijk had deze green shoe een omvang van één miljoen stukken.

Philips bezit nu nog 56,7 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van ASM Lithography. Na afronding van de gecombineerde plaatsing zal de participatie 35,4 procent bedragen, en 33 procent als het bankensyndicaat de optie volledig uitoefent.

ASM Lithography was tot vorig jaar een volle dochter van Philips. Het concern beschouwt ASM Lithography niet als kernactiviteit, en verkocht vorig jaar al een eerste pakket van 8 miljoen aandelen. Dat gebeurde tegen een koers van 28,54 gulden, wat Philips een boekwinst opleverde van zo'n 200 miljoen gulden. De koers van het aandeel steeg, gestimuleerd door grote vraag uit de Verenigde Staten naar alles wat high tech is, in enkele maanden tot 91 gulden. ASML maakte vorige maand recordcijfers bekend. De omzet steeg met 72 procent tot 918 miljoen gulden, terwijl de winst meer dan verdrievoudigde tot 131 miljoen.

Inmiddels is onder invloed van minder gunstige berichten van chipfabrikanten en -verwerkers ook de koers van ASM Lithography gedaald. Het aandeel, gisteren gesloten op 73,30 gulden, opende vanmorgen fors lager op 67,20 gulden.

Philips zal de komende vier jaar nog een belang in ASML houden van minimaal 25 procent. Het Veldhovense bedrijf zal de 100 miljoen gulden die het ontvangt door de emissie van de miljoen nieuwe aandelen onder meer benutten voor financiering van verdere groei, aldus bestuursvoorzitter Willem Maris. Het bedrijf is begonnen met vergroting van zijn produktiecapaciteit (nu 250 steppers per jaar), zodat het eind 1996 450 machines op jaarbasis kan produceren.