Onderzoek naar malafide sanering van schulden

AMSTERDAM, 7 MAART. De Economische Controledienst (ECD) is een onderzoek begonnen naar malafide stichtingen die particulieren tegen een forse vergoeding helpen bij de sanering van hun schuldenlast. De mensen achter de stichtingen proberen geld te verdienden aan de financiële problemen van anderen.

Dat heeft voorzitter W. van den Heuvel van de Vereniging van Financieringsondernemingen (VFN) gisteren bekendgemaakt. Een woordvoerder van de ECD liet gisteren tegenover het persbureau ANP weten dat tot nu in een handjevol zaken proces-verbaal is opgemaakt. In één geval gaat het om een man achter twee stichtingen die wordt verdacht van verduistering en van illegale schuldbemiddeling tegen betaling. In een ander geval zou een familie achter een stichting maandelijks zo'n 10.000 gulden opstrijken voor haar inspanningen.

De malafide schuldsaneerders bieden hun diensten veelal aan via kleine advertenties in de kranten. Wettelijk hebben zij niet het recht tegen betaling te helpen bij schuldproblemen, in tegenstelling tot bij voorbeeld notarissen, curatoren en deurwaarders. In sommige gevallen laten mensen met geldproblemen hun complete uitkering of salaris overmaken aan bemiddelaars, die het beheer van de financiën volledig overnemen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte gisteren bekend dat particulieren in de loop van vorig jaar veel meer geld zijn gaan lenen voor de aanschaf van personenauto's en andere duurzame consumptiegoederen. Consumenten leenden vorig jaar voor 14,3 miljard gulden, een stijging van 6,7 procent vergeleken met 1994. Uit gegevens van het CBS blijkt dat veel huishoudens met lagere inkomens worstelen met extreem hoge schulden.

Voorzitter W. van den Heuvel van de VFN verklaart de toegenomen bereidheid om rood te staan uit de lage rente en het vertrouwen in de economische ontwikkeling. De financieringsmaatschappijen gaan er ook van uit dat het kabinet zal afzien van zijn voornemen de renteaftrek per 1 januari volgend jaar te beperken.