Niet veel concreets uit beraad Fokker

ROTTERDAM, 7 MAART. Het spoedoverleg tussen de Nederlandse banken en de adviseurs van Fokker op het ministerie van Economische Zaken is gisteren zonder concreet resultaat beëindigd. Volgens minister Wijers, die de vergadering leidde, gaan de bewindvoerders van het bedrijf de verschillende scenario's “uitwerken of implementeren”. Dit deelde de minister mee na afloop van de bijeenkomst.

De banken en pensioenfondsen - aanwezig waren onder meer Fokkers huisbankier ABN Amro, ING, Rabobank, PGGM en ABP - waren uitgenodigd door de Fokker-adviseurs H. Langman (ex-bestuursvoorzitter ABN Amro) en F. Sikkinghe (oud-topman Stork). Op de bijeenkomst wilden ze samen met bewindvoerders de bereidheid bij de financiële instellingen peilen om Fokker te steunen bij een 'doorstart-scenario'.

Fokker-topman Ben van Schaik presenteerde een “hernieuwd businessplan” in de hoop de geldschieters over de streep te trekken. Of dat is gelukt wilde minister Wijers na afloop van de besprekingen niet bevestigen. “Op basis van de conclusies zullen de bewindvoerders verschillende scenario's uitwerken of implementeren met steun van het kabinet”, luidde zijn verklaring.

De banken en pensioenfondsen gaven na afloop geen commentaar. Ook Van Schaik wilde geen nadere mededelingen doen. Hij omschreef de besprekingen traditioneel als “nuttig”.

De oprichting van een leasemaatschappij is een heikel onderdeel van een doorstart-scenario voor Fokker, waarop met de steun van de banken en andere financiële instellingen wordt gegokt. Zonder zo'n maatschappij heeft Fokker geen kans. De banken stuurden dan ook voornamelijk financiële experts die verstand hebben van lease-constructies naar het overleg.

Volgens ingewijden zou de Nederlandse overheid volgens het businessplan van Fokker een grote rol moeten spelen door zich garant te stellen voor de oprichting van de leasefirma. De banken zouden op hun beurt geld in een afgeslankt, maar winstgevend Fokker II moeten steken.

De onderhandelingen staan onder grote tijdsdruk. Als er eind deze week geen duidelijkheid bestaat, dan willen de bewindvoerders het faillissement voor Fokker aanvragen. Naast een doorstart-optie werken zij ook nog aan scenario's met de Chinese staatsmaatschappij Avic of het Koreaanse bedrijf Samsung. Beide firma's blijken echter weinig haast te hebben.

Namens de Industriebond CNV reageerde bestuurslid G. van den Heuvel licht optimistisch op de mededelingen van Wijers. “Het overleg had negatiever kunnen uitpakken”, zei hij. “Er wordt doorgestudeerd, hetgeen een sprankje hoop geeft.”