Maatregelen tegen geweld rond bussen Amsterdam

AMSTERDAM, 7 MAART. De Amsterdamse politie en het Gemeentevervoer Bedrijf (GVB) gaan de veiligheidsmaatregelen in en rond bussen in Amsterdam-Noord verscherpen. Directe aanleiding is de steekpartij die afgelopen vrijdagavond in een van de bussen plaatsvond, waarbij een busbestuurder in de nek werd gestoken. Gisteren bekende een dertienjarige jongen verantwoordelijk te zijn voor de messteken. De chauffeur is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

Op vier buslijnen in en naar Amsterdam-Noord komt extra controlepersoneel. Ook zullen agenten meereizen. De bussen in dit gebied zijn de laatste tijd vaker het toonbeeld van geweld of andere ongeregeldheden. Afgelopen maandagavond werden bestuurders op de lijnen 32 en 33 opnieuw door passagiers bedreigd. Voor de chauffeurs waren deze voorvallen reden om de avonddienst op te schorten. Gisteren had de directie van het busbedrijf overleg met de politie en de stadsdeelraad.

Een woordvoerder van het GVB noemt de werkonderbreking een “emotionele, maar terechte reactie”. “Niet alleen onze bestuurders, maar ook de passagiers begonnen zich steeds onveiliger te voelen.” Met name 's avonds is de overlast in en rond de bussen groot. Groepen jongeren die uitgaan in het centrum of op het Waterlandplein vallen andere mensen lastig.

Het toe- en overzicht vormt het grootste probleem. Omdat de jongeren massaal met de bussen reizen, ontbreekt het zicht op de hele groep voor de bestuurders. Meer controleurs moeten hier oplossing bieden. Ook bij de eindpunten waar jongeren zich verzamelen is te weinig overzicht. Een bankje op verzamelpunt Nieuwendam is al verwijderd en agenten zullen extra surveilleren bij de lijnhuisjes van het GVB.

Volgens de woordvoerder van het GVB valt de overlast in bussen normaal gesproken mee. “Ik denk niet dat er in trams of treinen minder aggressie heerst, alleen is er bij ons de laatste tijd teveel gebeurd. Iedereen moet zich weer veilig voelen, daarom nemen we deze maatregelen.”

P. Zeeman, inspecteur van dienst van het bureau Waddenweg in Amsterdam-Noord is het met hem eens: “Machogedrag in groepen komt meer voor en waar jongeren en horecagelegenheden zijn, is vaker tumult. Dat is overal. Het is niet zo dat het altijd bal is op lijn 32 en 33, maar op een op hol geslagen figuur moet je reageren. Disco- en voetbalbussen begeleiden we ook.”