Kinderagenda

Sint Brandaan

Boeken werden vroeger niet gedrukt maar geschreven. Dat komt omdat pas in het midden van de 15de eeuw de boekdrukkunst werd uitgevonden. Daarvóór schreven monniken de boeken over die zij belangrijk vonden. Eigenlijk waren de monniken de foto-kopieer-apparaten van vroeger.

Nu leefde er in de twaalfde eeuw in een klooster eens een Ierse monnik, Brandaan. Hij kreeg op een dag een vreemd boek in handen. Daarin stonden allerlei wonderlijke natuurverschijnselen, maar Brandaan geloofde er niets van en gooide het boek in het vuur.

Door die daad kreeg hij van een engel het bevel om op reis te gaan, Deze reis, per schip, zou negen jaar duren. Onderweg kreeg Brandaan te maken met hele vreemde zaken zoals een vis met een heel woud op zijn rug. Thuisgekomen schreef hij al zijn avonturen in een boek: 'De reis van sint Brandaan'. Zaterdagavond 9 mrt wordt de Ierse legende verteld en gezongen door Egbert Balsma in verteltheater 't Voorkamertje voor kinderen vanaf 12 jaar. Aanvang 20u, toegang ƒ 10,-In Jeugdboekhandel Sylvester, Rapenburg 17, Leiden. Res. 071-5128658.

Reusjelief

Stel je voor dat je gevangen wordt door een grote reus en met een groep kinderen wordt opgesloten in een gigantische schelp! Wat doe je dan? Ontsnappen natuurlijk, maar hoe? 'Spaar me reusjelief' is een spannende muzikale wereldreis, geschreven door kinderboekenschrijver Peter Vervloed. De Nieuwe Slagwerkgroep Amsterdam speelt er muziek bij uit alle windstreken van Cage tot Händel en van Japanse tot traditioneel Afrikaanse muziek. De auteur Ton Pompert vertelt het verhaal. 'Spaar me reusjelief' op zondag 10 mrt in het kader van een kijk- en luisterprogramma voor kinderen. Voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders in De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam, aanvang 14u30, entrée ƒ 5,- (kinderen) en ƒ 10,- (volwassenen). Res: 010-4333534.

Naar de haaien

Via een haaiebek kom je in de 'grot der verschrikkingen'. In deze onheilspellende grot zwemmen haaien rakelings langs je heen. In deze onderwaterwereld is de haai heer en meester. Zal hij je met huid en haar verslinden? Of zijn haaien niet zo bloeddorstig als in verhalen en bijvoorbeeld in de film 'Jaws' wordt verteld. Op de tentoonstelling 'Naar de haaien' kan je het echte verhaal over de haaien horen. Zo vallen haaien nauwelijks mensen aan, ze lusten eigenlijk helemaal geen mensenvlees en zijn gewoon bang voor mensen. Ze geven ook duidelijk aan dat mensen niet welkom zijn, maar de mens herkent deze tekenen niet. Het 'echte verhaal' over de haai wordt verteld met behulp van films, opgezette haaien, tanden en ook kan je aan een opengewerkt haaiemodel zien hoe hun lichaamsbouw is. Vanaf 9 mrt 'Naar de haaien' in het Natuurmuseum, Praediniussingel 59, Groningen. Open dinsdag t/m vrijdag 10-17u, zaterdag en zondag 14-17u.

Historische schepen

In het Nederlands Scheepvaartmuseum liggen dit weekend naast het zeilschip 'Europa' een tiental klippers en tjalken aan de steiger. Vroeger voeren deze zeilschepen op het IJsselmeer en vervoerden vracht of werden gebuikt als vissersboot. Als je aan boord van de 'Europa' klimt kan je zien hoe zo'n groot zeilschip wordt getuigd (hoe de zeilen worden gehezen en vastgezet). En natuurlijk kan je ook de klippers en tjalken bekijken en met een van deze schepen een (gratis) tochtje maken door het Oosterdok. Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Open zaterdag 9 en zondag 10 mrt van 10-17u. Inl 020-5232222.

Spellencircuit

Wie kent het molenspel nog of weet hoe je moet tollen? Misschien dat je ouders, oma of opa het je nog kunnen voordoen, anders moet je vrijdag 8 mrt naar het Speelgoed- en Blikmuseum in Deventer komen, want daar is dan van 14-17u een spellencircuit uitgezet met bord- en tafelspelen van vroeger en uit andere werelddelen. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar in het Speelgoed- en Blikmuseum, Brink 47, Deventer. toegang ƒ 5,-. Inl 0570-693786.

Poppentheater

Op een mooie plek in het bos woont moeder konijn met haar kinderen. Zilver het konijn wil daar ook graag wonen en daarom legt hij zilveren keutels om te laten weten dat hij met de konijnekinderen wil spelen. Maar ze willen niet met hem spelen en pesten hem. Zal Zilver hen toch helpen als het schaduwmonster de konijnen neemt? Op woensdag 13 mrt om 14u speelt poppentheater 't Groene Land' in bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging van Natuurmonumenten, Van Tienhovenlaan 5 het poppenspel 'Zilver, het konijn'. Na de voorstelling gaan jullie op zoek naar het konijnehol van Zilver in het bos. Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar. Toegang ƒ 5,- (niet leden), leden ƒ 4,-.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker