Justitie heropent onderzoek balpenzaak

DEN HAAG, 7 MAART. Het onderzoek in de zogeheten "balpenmoordzaak' wordt heropend. Dat heeft het Haagse gerechtshof vandaag bepaald. Twee weken geleden had de procureur-generaal, M. van der Horst, vrijspraak gevorderd tegen de van moord verdachte Jim T. wegens gebrek aan bewijs.

T. was in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank, die hem vorig jaar tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeelde wegens moord op zijn moeder. De 53-jarige vrouw werd in 1991 dood aangetroffen in haar woning. Na lijkschouwing bleek zij een Bic-ballpoint in haar hoofd te hebben, die via het oog was binnengedrongen.

Een verklaring van T.'s psychotherapeute gaf voor de Haagse rechtbank de doorslag om T. te veroordelen. T. zou zijn therapeute hebben verteld dat hij zijn moeder had vermoord door haar met een kleine kruisboog een ballpoint in het oog te schieten. Uit onderzoek bleek later dat bij een schot direct in het oog de ballpoint in het hoofd vervormt. De pen in het hoofd van T.'s moeder was echter geheel intact. Mede hierom eiste de procureur-generaal vrijspraak in het hoger beroep.

Gisteren stuurde de procureur-generaal een proces-verbaal naar hof en verdediging. Daarin staat een verklaring van een nog niet eerder gehoord persoon. Deze heeft na de zitting voor het hof van 22 februari dit jaar contact opgenomen met de Leidse politie. Jim T. zou tegenover de bewuste persoon hebben toegegeven dat hij met een kruisboog op het gezicht van zijn moeder heeft geschoten, waarna deze is komen te vallen. Dit is voor het hof aanleiding de zaak te heropenen.

De belastende verklaring is volgens de advocaten van T. afgelegd door een voormalige mede-gedetineerde. De verdediging noemde de heropening van de zaak een "juridisch monstrum'. “Onze cliënt is nu een jojo geworden in de grijpgrage handen van justitie”, aldus advocaat Ficq.

T. moet opnieuw voorkomen op 20 en 21 maart.