Jeltsin komt met nieuw vredesplan; strijd in Grozny

MOSKOU, 7 MAART. De Russische Veiligheidsraad heeft vandaag, op de tweede dag van een hevig Tsjetsjeens offensief in Grozny, een vredesplan van president Jeltsin voor Tsjetsjenië goedgekeurd. Details worden pas eind deze maand bekendgemaakt.

In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny werd vanmorgen nog hevig gevochten nadat Tsjetsjeense strijders gisteren een verrassingsoffensief hadden geopend. Dertig Russische soldaten sneuvelden. De Tsjetsjenen namen 84 Russische burgers in gijzeling en bliezen de oliepijpleiding van de stad op.

Jeltsin zei vorige maand dat zijn kansen bij de presidentsverkiezingen van juni gering zijn als niet eerst het conflict in Tsjetsjenië wordt beëindigd.

Gisteren openden de Tsjetsjenen een groot offensief in Grozny. Ongeveer 300 rebellen vielen de stad van verschillende kanten binnen. Een woordvoerder van de staatsveiligheidsdienst FSB noemde de toestand in een telefoongesprek vanuit de stad “kritiek”. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de door Moskou gesteunde Tsjetsjeense regering zou in handen van de rebellen zijn gevallen. Vandaag drongen de Tsjetsjenen door tot driehonderd meter van het stadscentrum. Volgens een legerwoordvoerder zijn er gisteren dertig Russische soldaten gedood en zeventig gewond. De Russen hebben uitgebreide versterkingen aangevoerd om het Tsjetsjeense offensief tot staan te brengen.

De Tsjetsjeense leider Dzjochar Doedajev, die zijn troepen al maanden aanvoert vanuit een geheime verblijfplaats, was dinsdagavond op de regionale televisie verschenen met de boodschap dat Grozny zou worden ingenomen.

Gisteren brak hij ook in in de uitzendingen van de Russische staatszender ORT. Kijkers in Tsjetsjenië zagen op de staatszender gisteravond tot hun verrassing ineens Doedajev in beeld, die meldde dat alles volgens plan verliep.