IRA: nog 25 jaar oorlog als het moet

LONDEN, 7 MAART. “Wij smeekten om vrede, de Britten wilden oorlog. Als ze daarop uit zijn, kunnen ze nog eens 25 jaar oorlog krijgen.” Dat is het standpunt van het verboden Ierse republikeinse leger, zoals Gerry Adams, president van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, dat vorige week in een gesprek met de militaire leiding te horen heeft gekregen. Een verslag van dat gesprek verscheen in het Iers-Amerikaanse dagblad Irish Voice.

In een vraaggesprek met het weekblad van Sinn Fein, An Phoblacht, voegde een IRA-woordvoerder daar gisteren nog aan toe dat de noodzaak van de gewapende strijd overeind blijft “gegeven de huidige politieke situatie”. “Wat ontbreekt is de noodzakelijke dynamiek om ons de overstap te laten maken van de gewapende strijd naar blijvende vrede op basis van een levensvatbaar proces.”

Die recente uitspraken van de IRA ondergraven de hoop op een hernieuwd staakt-het-vuren. Nadat de premiers van Groot-Brittannië en Ierland vorige week een begindatum hadden vastgesteld voor centraal overleg over de politieke toekomst van Noord-Ierland had de IRA al laten weten “er nog niet aan toe te zijn” om opnieuw de wapens neer te leggen. De Britse premier Major had die reactie “een misselijke grap” genoemd.

Maar Ierse en Britse ambtenaren hadden erop gewezen dat de IRA altijd veel tijd nodig heeft om tot besluiten te komen en dat er nog altijd kans bestond op een nieuw staakt-het-vuren. Dat aanvankelijke optimisme is snel aan het vervagen. Het enige houvast voor de mensen die nog geloven in het Noordierse vredesproces is dat de IRA al tweeënhalve week geen bomaanslagen meer heeft gepleegd.

    • Dick Wittenberg