Hoogovens zwaar onderuit op flauwe effectenbeurs

AMSTERDAM, 7 MAART. Op een flauwe gestemde effectenbeurs duikelde Hoogovens, dat voor opening van de beurs zijn jaarcijfers bekendmaakte, bij opening maar liefst 6 gulden omlaag naar 59 gulden. In de loop van de morgen herstelde het staal- en aluminiumfonds zich even tot 62,50 gulden om daarna terug te vallen tot 62,10 gulden, nog altijd een verlies van bijna drie gulden.

AMSTERDAM Volgens een handelaar laten beleggers zich bij Hoogovens vooral leiden door de sombere verwachting voor de eerste helft van dit jaar. Het staalconcern gaat ervan uit dat het netto resultaat duidelijk zal dalen ten opzichte van het tweede semester van vorig jaar. Die prognose was niet helemaal nieuw, maar vormde volgens een beurslid “de bevestiging van waar we allemaal al bang voor waren”. De winststijging van 354 miljoen naar 507 miljoen, werd door de markt voor kennisgeving aangenomen.

Hoogovens was niet de enige daler. De Amsterdam EOE-index (AEX) was omstreeks het lunchuur ruim een punt gedaald tot 517,21. De verbeterde dollarkoers die vanochtend op 1,6605 gulden begon tegen een slot van 1,6535 woensdag, kon beleggers niet verblijden.

Op de obligatiemarkt gingen de koersen van de meest recente staatsleningen twee à drie dubbeltjes omlaag. Oorzaak: de economische malaise in Duitsland, waar In het laatste kwartaal de economie met 0,5 procent is gekrompen.

Aandelen VNU liet nog eens acht dubbeltjes liggen op 26,50, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Ook Philips was uit de gratie en gaf tachtig cent prijs op 66,90. Andere multinationals deden het beter. Zo steeg Koninklijke Olie 2,20 gulden tot 233,50 en Akzo werd tachtig cent meer waard op 182,50. Ahold, dat vanmiddag jaarcijfers publiceert, daalde veertig cent op 67,20. Stork, ook vooruitlopend op jaarcijfers, brokkelde veertig cent af op 46.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York hebben woensdag een correctie ondergaan. Het Dow Jones Industrial gemiddelde sloot 12,65 punten lager dan het recordniveau dat dinsdag was bereikt. De eindstand kwam gisteren uit op 5.629,77.

De aandelen van technologiefondsen die dinsdag gevraagd waren, noteerden nu over het algemeen lager. Handelaren schreven de neergang in deze sector toe aan de waarschuwing van Texas Instruments. TI voorziet dit jaar een lage vraag naar halfgeleiders dan het bedrijf eerder had voorspeld.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokyo moest het Nikkei-koersgemiddelde van 225 fondsen door verkoopdruk 284,03 punten prijsgeven op 19.957,15. De aanhoudende begrotingscrisis als gevolg van de vertragingstactiek door de oppositiepartij Shinshinto speelt de beurs parten. Het Nikkei gemiddelde zakte op een gegeven moment zelfs weg tot 19.917 maar wist zich daarna iets te herstellen.