Haarlem keurt bouwplan goed, maar zoekt alternatief

HAARLEM, 7 MAART. De gemeente Haarlem heeft definitief goedkeuring gegeven aan het omstreden bouwplan De Appelaar op het braakliggende Enschede-terrein. De meerderheid van de gemeenteraad is voor de bouw van een rechtbank en een schouwburg. Maar omdat er grote maatschappelijke weerstand tegen het plan bestaat, worden de plannen nog twee maanden in de ijskast gelegd.

De gemeente zal samen met projectontwikkelaar ING Vastgoed nog eens onderzoek doen naar alternatieve mogelijkheden. De Haarlemse bevolking is namelijk allesbehalve gelukkig met De Appelaar. De hoogte van de rechtbank (acht verdiepingen) en de toren van de schouwburg werd onaanvaardbaar gevonden in de historische stadskern. De definitieve goedkeuring voor de bouw van schouwburg en rechtbank is dus, volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlem, alleen een technische goedkeuring en geen politiek besluit.

Het alternatief zou kunnen bestaan uit het schrappen van de plannen voor een schouwburg. Daardoor ontstaat meer ruimte voor de rechtbank, die minder hoog wordt. Op de resterende grond kunnen bijvoorbeeld woningen worden gebouwd. Binnen twee maanden zoeken de gemeente en ING Vastgroep uit of dit alternatief kan worden gerealiseerd. Ook de Rijksgebouwendienst, verantwoordelijk voor de rechtbank, moet haar goedkeuring geven.