Fusie Sandoz en Ciba de grootste

ROTTERDAM, 7 MAART. De aangekondigde fusie tussen de twee Bazelse buren Sandoz en Ciba-Geigy is voorlopig de grootste in een reeks die zo'n vier jaar geleden begon. Eerder al waren het Amerikaanse SmithKline en het Britse Beecham samen gegaan en de Amerikaanse bedrijven Bristol Myers en Squibb.

In 1993 echter begon een ware stortvloed van fusies en overnames met de aankoop van Medco, een Amerikaanse postorderbedrijf van geneesmiddelen, door Merck, jarenlang het grootste farmaceutische bedrijf ter wereld. In februari het jaar daarop kocht het Duitse Bayer voor 310 miljoen dollar een aandeel van 28,3 procent in Schein Pharmaceutical, een grote producent van octrooiloze medicijnen. De maand daarop kocht Ivax Corporation het bedrijf McGaw, dat produkten maakt voor intraveneuze therapieën voor 429 miljoen dollar. In mei daarop volgde een forse klapper van SmithKline Beecham (SB), dat voor 2,3 miljard dollar Diversified Pharmaceutical Services kocht, een soortgelijk bedrijf als Medco. In augustus van dat jaar maakte SB bekend Sterling Winthrops activiteiten op het gebied van receptloze geneesmiddelen te hebben gekocht voor 2.9 miljard dollar. Roche kocht in oktober van dat jaar Syntex voor 5.3 miljard dollar, Eli Lilly and Company volgde met de koop van PCS Health Systems, concurrent van Medco en Diversified, en betaalde daarvoor vier miljard dollar. In november maakte American Home Products bekend American Cyanamid te hebben gekocht voor 9.5 miljard dollar. De eerstvolgende mega-overname was die van het Britse Wellcome door landgenoot Glaxo. Na enige aarzeling ging Wellcome in maart vorig jaar akkoord met een bod van 14 miljard dollar. In mei daarop kocht Hoechst het Amerikaanse Marion Merell Dow voor 7,1 miljard dollar. In augustus vorig jaar ging het Amerikaanse Upjohn door een belastingvrije ruil van aandelen samen met het Zweedse Pharmacia.

Insiders houden het er op, dat rond de eeuwwisseling nog een tiental bedrijven over is, die zich 'mega-players' kunnen noemen. Zij zullen de helft van de totale markt in handen hebben. De bedrijven zijn tot elkaar veroordeeld door een wereldwijde druk op prijzen door overheden en verzekeraars. De kosten van het ontwikkelen van nieuwe medicijnen zijn zo gigantisch geworden, dat ze moeilijk kunnen worden terugverdiend in de relatief geringe periode waarop een octrooi van kracht is. Het belangrijkste is dus wat er nog 'in de pijplijn' zit. Naar verluidt houdt dat niet over bij zowel Sandoz als Ciba-Geigy.

De laatste vijf jaar heeft de totale farmaceutische industrie 22 procent van haar werknemers de wacht aangezegd, wat direct resulteerde in hogere winsten. In het eerste half jaar van 1995 was dat een stijging met 10,4 procent, over heel '95 naar schatting 11 procent, tegen 8 procent in 1994.

    • Bram Pols