Farma-reuzen Sandoz en Ciba gaan fuseren

ROTTERDAM, 7 MAART. De twee Zwitserse farmaceutische bedrijven Sandoz en Ciba-Geigy gaan samen. Dat heeft Ciba-Geigy vanochtend in Tokio bekendgemaakt.

Door de fusie nestelt het nieuwe concern zich binnen de top-drie van de grootste farmaceutische concerns ter wereld. In de agro-chemische sector zal het veruit het grootste bedrijf ter wereld worden. De beurswaarde zou rond zestig miljard dollar gaan bedragen, bijna honderd miljard gulden.

De Britse zakenkrant Financial Times onthulde vanochtend al dat Sandoz van plan was een "mega-fusie' aan te gaan, maar kon nog niet melden wie de nieuwe partner zou worden. Ciba-Geigy staat volgens analisten nu negende op de wereldranglijst van farmacieconcerns, Sandoz veertiende. In 1994 was dat respectievelijk de zestiende en elfde plaats. Beide hebben wereldwijd rond 4,5 procent van de geneesmiddelenmarkt in handen. De top-vijf bestaat nu nog uit de Amerikaanse bedrijven Johnson & Johnson, Merck and Company, het vorig jaar gefuseerde - Britse - Glaxo Wellcome, en de Amerikaanse bedrijven Bristol-Myers Squibb en SmithKline Beecham.

Sandoz deed in 1994 nog de grootste overname in zijn geschiedenis door het Amerikaanse Gerber Products Company te kopen, de grootste fabrikant van baby-voeding in de Verenigde Staten. Sandoz betaalde 3,8 miljard dollar voor de onderneming en werd daarmee wereldleider in deze sector. De leiding van het bedrijf verantwoordde die acquisitie met de mededeling dat "farmacie onze business is en voeding een voorwaarde voor goede gezondheid'. Sandoz stootte vorig jaar zijn chemiedivisie af om zich te concenteren op farmacie en levensmiddelen. De omzet van Sandoz' activiteiten beliep in 1994 ruim 11,6 miljard dollar. Die omzet werd voor zes procent negatief beïnvloed door de waardevermindering van de Amerikaanse dollar. De winst bedroeg in 1994 ruim 1,2 miljard dollar.

Ciba-Geigy is een veel minder uitgesproken farmaceutisch bedrijf. Met de activiteiten in de chemie behaalde het bedrijf in 1994 een omzet van bijna 6,3 miljard dollar, met de farmaceutische produkten ruim 6,4 miljard dollar. Daarnaast bereikte Ciba met gewasbeschermingsmiddelen en veterinaire preparaten een omzet van ruim 3,5 miljard dollar. De winst van het bedrijf beliep in 1994 1,4 miljard dollar op een totale omzet van 16,2 miljard.