Davids leidt Ajax naar nieuwe triomf

DORTMUND, 7 MAART. Met een woest gebaar wierp Edgar Davids gisteravond zijn bezwete T-shirt in het vak van de Ajax-supporters. De middenvelder had in het Westfalenstadion alle reden voor enige uitbundigheid. Hij was gisteravond de held van Ajax. De grote kleine man die de Amsterdammers naar een nieuwe triomf leidde in de Champions League. Borussia Dortmund bezweek onder zijn gedreven regie (0-2), de weg naar de halve finales ligt voor Ajax open. Voor de ogen van alle Europese topclubs schroefde Davids zijn marktwaarde aanzienlijk op door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen en bij het tweede doelpunt met een fraai passje Patrick Kluivert in stelling te brengen.

“Wil iemand mij nog spreken”, vroeg hij zich af in de kille catacomben, de deur van de kleedkamer achter zich dicht smijtend. Een horde journalisten dromde om hem heen. Achter een gordijn van dreadlocks die tot over zijn neus hingen kwamen korte en zakelijke antwoorden. De emoties waren al snel verdwenen. Nee, hij had zich van te voren geen moment gerealiseerd dat hij in deze wedstrijd aan zijn toekomst kon werken. “Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Ik heb steeds gezegd dat ik in maart, april zal beslissen wat ik doe. Ik ga eerst met Ajax praten. Dan zien we wel weer verder.”

Afgelopen zomer hunkerde Davids ook al naar een buitenlands avontuur. Zijn naam werd in verband gebracht met onder meer Juventus, maar uiteindelijk bleek geen enkele club bereid hem in te lijven. Dat zou deze zomer weleens anders kunnen zijn. Davids is transfervrij, hij kan tekenen waar hij wil. De geruchten dat hij nog een jaar sfeer wil proeven in de nieuwe Amsterdam Arena kunnen kloppen, maar het lijkt niet aannemelijk dat het bestuur van Ajax akkoord gaat met een financieel onaantrekkelijk kort lopend contract. Davids, Kluivert en Reiziger volgen met meer dan normale belangstelling de ervaringen van hun maatje Clarence Seedorf bij Sampdoria. Zo maken ze elkaar gek over La Dolce Vita, het zoete leven in de Serie A. Louis van Gaal houdt al rekening met het ergste. “Spelers die bij Ajax alles hebben gewonnen, willen weleens wat anders. Dat is een heel menselijk verschijnsel. Vervelend voor ons, want wij hebben ze opgeleid.”

Edgar Davids kreeg gisteren dezelfde rol toebedeeld als in het Bernabeu-stadion tegen Real Madrid. In plaats van linkshalf speelde hij als opkomende centrale verdediger. Het bleek andermaal een klus die hem op het lijf geschreven is. Hij heeft overzicht, ziet altijd aanspeelmogelijkheden en pendelt heen en weer over de as van het veld. Davids heeft zich eens laten ontvallen dat de centrale positie hem een machtig gevoel geeft, alsof hij heer en meester is op het veld. “Maar je moet wel lekker in je vel zitten. Je wordt heel vaak in het spel betrokken en dan mag er niets mis gaan. Maar als het eenmaal loopt, lukken er dingen die anders nooit lukken. Zoals iemand een bal door de benen spelen, de bal verliezen en toch weer terugkrijgen.”

Davids had geen last meer van de enkel die hij dinsdag op de training verzwikte. Het gewricht was stevig ingetaped. In de negende minuut zette hij aan de linkerkant van het veld een combinatie op met Patrick Kluivert. Gehinderd door twee Dortmund-verdedigers denderde hij het strafschopgebied binnen om vervolgens 0-1 te scoren. Negen minuten voor tijd zag hij Patrick Kluivert naar voren sprinten. De spits, die wegens een overtreding op Herrlich zijn tweede gele kaart kreeg en de return zal moeten missen, plaatste een demarrage en passeerde doelman Klos met een schuiver die de Duitsers moet hebben herinnerd aan de treffer van Van Basten op het Europees kampioenschap in 1988.

Van Gaal over Davids: “Hij kon uitblinken door onze tactiek. Edgar heeft de ruimte die hij kreeg natuurlijk wel volledig uitgebuit. Sammer en Freund lieten zich bij balverlies heel makkelijk terugdrukken. Dat gaf ons meer mogelijkheden.” Het was notabene aanvoerder Matthias Sammer zelf die dit bevestigde: “De doelpunten ontstonden door tactische fouten van ons. Daar zal nog over nagepraat moeten worden.”

Ajax begon de wedstrijd in een opstelling met vijf spelers (Silooy linksback, Bogarde linksbuiten, Ronald de Boer linkshalf, Davids centrale verdediger, Finidi George rechtshalf) op een ongebruikelijke plaats. Van Gaal wilde dat aan de zijkanten Reuter en Rheinhardt goed werden opgevangen. Zijn streven dat spelers multifunctioneel moeten zijn en dus op elke positie inzetbaar, kwam nu goed van pas.

Bijna alle Ajacieden haalden een voldoende. Wooter en Bogarde kwamen weliswaar hun directe tegenstander niet voorbij, maar bonden wel een back aan zich. Nadat de klap van de openingstreffer was verwerkt, ging Borussia Dortmund steeds meer op de helft van Ajax spelen. De ploeg werd daarbij gesteund door de fanatieke aanhang achter het doel van Van der Sar.

Volgens Van Gaal, die deze nieuwe stunt van Ajax had voorspeld met de woorden 'Er staat weer wat moois te gebeuren', was het teruggetrokken spel van de wereldkampioen onderdeel van de strategie. “We hebben wat meer achteruit gevoetbald dan normaal, omdat we dachten dat Dortmund daardoor extra in de problemen zou komen.” Dat bleek te kloppen. De Duitse landskampioen oefende wel veel druk uit, maar kansen leverde dat nauwelijks op. In de rust bracht Van Gaal een paar wijzigingen toe. Musampa ging linkshalf spelen, Ronald de Boer en Finidi kwamen weer op hun normale positie terecht. Zo was de rechtervleugel in zijn oude samenstelling hersteld. En Musampa, de beoogde opvolger van Davids, deed nuttige zaken op de linkerflank. Bij een van zijn snelle acties werd hij geheel onnodig gehaakt door Sammer die met een tweede gele kaart in de wedstrijd de kleedkamer kon opzoeken. Een fraai afstandsschot van Musampa werd door Klos gekeerd.

Dortmund mist in de return niet alleen Sammer maar ook de geschorste Reuter. Wellicht dat bij Ajax Jari Litmanen de gelederen over dertien dagen weer kan versterken, waardoor het gemis van Kluivert kan worden gecompenseerd. Dortmund hoopt op Das Wunder von Amsterdam. Trainer Hitzfeld: “We zijn verslagen door een van de beste teams van de wereld. Het ziet er somber uit, maar we zijn vaker in zo'n situatie teruggekomen. Bij Inter Milaan en Juventus wonnen we al eens met twee doelpunten verschil.” Uitblinker Davids is dan ook voorzichtig: “We staan met een half been in de halve finale. Duitsers moet je nooit onderschatten, zo heeft het verleden bewezen.”

    • Erik Oudshoorn