China: raketten voor Taiwan waarschuwing

PEKING/WASHINGTON, 7 MAART. China heeft vandaag gezegd dat de raketproeven die vanaf morgen voor de kust van Taiwan worden gehouden bedoeld zijn als waarschuwing tegen een eventueel onafhankelijkheidsstreven van het eiland.

Shen Guofang, de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Peking, maakte duidelijk dat het afvuren van de raketten, tussen 8 en 15 maart, geen technische proef als zodanig is, maar gebeurt om “pogingen twee China's te creëren de kop in te drukken”. Werkelijk gevaar leveren de raketten niet op, aldus Shen. “Het echte gevaar is de dreiging dat er twee China's ontstaan.” De raketoefeningen maken deel uit van een grootscheepse Chinese militaire oefening die al enkele weken bezig is. In de laatste weken heeft China aan de kust tegenover Taiwan ongeveer 150.000 militairen samengetrokken.

De Volksrepubliek China (1,2 miljard inwoners) beschouwt Taiwan (21 miljoen inwoners) sinds de Chinese tweedeling van 1949 als een afvallige provincie. En Taiwan, dat zich Republiek China noemt, maakt op zijn beurt nog altijd aanspraak op het volledige vasteland van China, maar in Peking bestaat de indruk dat het aantal Taiwanezen dat streeft naar onafhankelijkheid toeneemt. De poging van de huidige Taiwanese president Lee Teng Hui om voor zijn land weer toegang te krijgen tot internationale instellingen, zoals de Verenigde Naties, wordt in China uitgelegd als een signaal dat Lee Taiwan formeel wil afscheiden.

Lee, een geboren Taiwanees, heeft dit steeds ontkend. Op 23 maart is hij een van de kandidaten bij de eerste vrije presidentsverkiezingen in Taiwan - tot nu toe werd de president door het parlement gekozen. Ook het houden van deze verkiezingen wordt door Peking gezien als een stap op weg naar Taiwanese afscheiding. Behalve het aankondigen van de raketproeven voerde China de afgelopen dagen een scherpe publiciteitscampagne tegen Lee; het riep de Taiwanese kiezers op niet voor de zittende president te kiezen.

China reageerde vandaag verder op de bezorgdheid die de Verenigde Staten hebben uitgesproken over de raketproeven. Shen Guofeng zei dat de Chinese regering “nooit bedenkingen of protesten van Amerikaanse zijde” over de Chinese Taiwan-politiek zal accepteren.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nicholas Burns, zei gisteren: “Wij menen dat de proeven onverantwoordelijk zijn en hebben de Chinese regering op de hoogte gesteld dat er consequenties zullen zijn mocht er iets misgaan met deze tests.”. Burns specificeerde de “consequenties” niet.

De VS erkenden tussen 1949 en 1978 Taiwan als wettige vertegenwoordiger van alle Chinezen, maar verbrak daarna de diplomatieke betrekkingen met Taipei en opende een ambassade in de Volksrepubliek. Washington is Taiwan achter de schermen wel altijd blijven steunen en bedrijft evenals vrijwel alle andere industrielanden intensieve handel met Taiwan. De Amerikanen hebben, om China niet te bruskeren, altijd in het midden gelaten of ze Taiwan zullen helpen bij een Chinese aanval. (AP, Reuter, AFP)