Boeing rooskleurig over wereldmarkt voor verkeersvliegtuigen

SEATTLE, 7 MAART. De vooruitzichten voor internationale vliegtuigindustrie zijn florissant. De komende twintig jaar hebben de luchtvaartmaatschappijen behoefte aan 15.900 nieuwe verkeerstoestellen. Die vertegenwoordigen een waarde van 1100 miljard dollar.

Dat staat in de jaarlijkse verkenning van de jongste ontwikkelingen op luchtvaartmarkt dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing woensdag naar buiten bracht. Met zijn raming is de fabrikant duidelijk optimistischer dan vorig jaar. Toen ging de onderneming nog uit van een markt van 15.400 nieuwe machines, waarmee een bedrag van 1000 miljard dollar was gemoeid.

Boeing stoelt zijn optimisme op de “winstgevendheid van de luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld.” Die beginnen te resulteren in nieuwe orders, zo constateerde Nancy Bethel, Boeings vice-president verantwoordelijk voor de verkoop van verkeersvliegtuigen. Volgens haar heeft de industrie het dieptepunt van de economische cyclus achter zich.

In zijn prognoses is Boeing uitgegaan van een gemiddelde groei van de wereldeconomie van 3,2 procent per jaar in de komende twee decennia. In het luchtverkeer voor passagiers rekent het Amerikaanse concern op een toename van 5,1 pocent per jaar. De groei van het luchtverkeer in Europa blijft daarbij met 3,9 procent achter. Daarentegen neemt het verkeer in Azië en rond de Stille Zuidzee toe met 7,1 procent. Het vervoer tussen de twee continenten gaat met 6,7 procent per jaar omhoog.

De Amerikaanse leasemaatschappij International Lease Finance Corporation (ILFC) heeft bij het Europese vliegtuigbouwconsortium Airbus Industrie 38 vliegtuigen besteld en opties genomen op nog eens acht toestellen. Daaronder is de eerste order voor het nieuwe type A330-200, zo heeft Airbus woensdag meegedeeld.

Volgens de catalogusprijzen zou met de zekere orders 3,2 miljard dollar (5,3 miljard gulden) zijn gemoeid, maar analisten gaan ervan uit dat Airbus flinke prijsconcessies heeft moeten doen. ILFC maakte woensdag bekend ook een grote order te plaatsen bij Boeing. Het gaat om achttien vliegtuigen van het nieuwe type 777, die op basis van de officiële prijs in totaal 2,7 miljard dollar (4,5 miljard gulden) zouden moeten kosten, en opties op nog eens twee van die toestellen. (ANP, Reuter)