Bank en Newsweek gaan 'objectief' blad uitgeven in Rusland

MOSKOU, 7 MAART. De Russische Most-bank en het Amerikaanse Newsweek beginnen samen een weekblad dat naar hun zeggen 'objectief en zakelijk' over politiek zal berichten. Het wordt genoemd en gemodelleerd naar het meest gezaghebbende actualiteitenprogramma op de televisie, Itogi (Balans).

“Een goed tijdschrift kan geen eigen politiek standpunt hebben”, zei hoofdredacteur Sergej Parchomenko gisteren op een persconferentie. Alle veertig redacteuren moeten bij indiensttreding schriftelijk verklaren dat zij “vrij zijn van alle politieke en zakelijke belangen”. Vervolgens zullen zij “agressief, eerlijk en accuraat” verslaggeven.

In de Russische gedrukte media is een grote verscheidenheid aan meningen te vinden, maar zelden binnen één krant of blad. De onder intellectuelen gerespecteerde krant Izvestija belicht het nieuws vanuit liberale invalshoek. Moskovski Komsomolets specialiseert zich in geruchten en beschuldigingen. Wie een indruk wil krijgen van wat er gebeurt, zou elke dag ten minste drie van de honderden Russische kranten moeten lezen.

Het nieuwe weekblad Itogi, dat op 18 maart zal verschijnen, zal voor ongeveer tien procent bestaan uit vertaald materiaal van Newsweek. Zo'n samenwerking met een buitenlands blad is een veelgekozen vorm in Rusland sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Er zijn al Russische versies van bladen als Playboy en Cosmopolitan. Het economische katern van Izvestija wordt gemaakt in samenwerking met The Financial Times.

Als Itogi slaagt, maakt dat nog geen einde aan de situatie dat de belangrijkste informatiebronnen in Rusland in een paar handen zijn. Het eerste en tweede televisiekanaal zijn staatzenders, hetgeen vorige maand nog eens bleek toen president Jeltsin de directeur van het tweede net ontsloeg vanwege de openhartige berichtgeving over Tsjetsjenië. De media die hieraan tegenspel bieden, zoals het onafhankelijke tv-kanaaal NTV, het op nieuws gerichte radiostation Echo Moskvi en de krant Segodnja, zijn voor grote delen in handen van de Most-bank.

De president van de Most-Bank, Vladimir Goesinski, behoort niet tot de intimi van president Jeltsin. Eind 1994 werd zijn hoofdkantoor zonder opgaaf van reden binnengevallen en overhoop gegooid door troepen van Jeltsins lijfwacht en vertrouweling, generaal Korzjakov. De generaal gaf als verklaring dat hij nu eenmaal graag ganzen jaagt. De naam Goesinski is in het Russisch afgeleid van gans.

Goesinksi onderhoudt wel nauwe banden met de burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov. Zo nauw dat na de journaals op NTV de kijker regelmatig wordt opgeroepen geld te storten voor de wederopbouw van de Kathedraal van Christus de Verlosser, Loezjkovs meest geliefde project.

    • Hans Nijenhuis