Arrestaties bij zelfmoordgroep Hamas

TEL AVIV, 7 MAART. De Israelische binnenlandse veiligheidsdienst en de Palestijnse politie hebben de cel van de moslim-extremistische beweging Hamas opgerold die verantwoordelijk is voor de recente zelfmoordaanslagen in Jeruzalem en Ashkelon.

Een nog voortvluchtige Palestijn uit Khan-Yunis in de Gazastrook zette de cel op in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Drie studenten van het opleidingsinstituut voor leraren in Ramallah werden geselecteerd voor het recruteren van zelfmoordterroristen. Dezen werden gedurende vier weken zowel religieus als praktisch op de uitvoering van hun taak voorbereid.

Twee studenten van deze cel zijn, in nauwe samenwerking tussen de Israelische en Palestijnse veiligheidsdiensten en politie, gearresteerd. Mohammed Abou Wardeh (20) is inmiddels in een spoedprocedure door een Palestijnse rechtbank in Jericho tot levenslange gevangenisstraf en dwangarbeid veroordeeld. De snelle berechting ontslaat het Palestijnse zelfbestuur volgens het akkoord van Oslo van de plicht aan een eventueel Israelisch verzoek tot uitlevering te voldoen.

Tussen premier Shimon Peres en Binyamin Nethanyahu, de leider van Likud, is een flinke rel ontstaan over een vraaggesprek dat Mohammed Abou Wardeh gisteravond op de Israelische televisie gaf. Vanuit de gevangenis in Jericho zei de Hamas-activist dat de zelfmoordaanslagen door de militaire vleugel van Hamas worden ondernomen om het vredesproces op te blazen. Hamas gaat er volgens hem van uit dat het effect van deze aanslagen op de Israelische publieke opinie Likud verzekert van een overwinning bij de verkiezingen op 29 mei en dat deze partij een einde zal maken aan het vredesproces. Premier Peres, die ook in programma verscheen, zei dat dit inderdaad de bedoeling is van de zelfmoordterreur in Israels grote steden. Nethanyahu beschuldigde Peres er vanmorgen van dit door de Palestijnse politie voorgekookte vraaggesprek te hebben aangegrepen om zijn Likud-partij in diskrediet te brengen.

De Israelische autoriteiten maakten gisteren de arrestatie bekend van een 45-jarige Israelische Arabier die de Hamas-zelfmoordterrorist van de aanslag van maandag tegen betaling van 1.800 gulden uit Gaza heeft vervoerd naar het centrum van Tel Aviv. Volgens de Israelische politie heeft de man bekend de Palestijn bij de grenspost Karni, waardoor Gaza im- en exporteert, te hebben opgepikt. Hij ontkent echter te hebben geweten dat deze van plan was een zelfmoordaanslag in Tel Aviv uit te voeren.

De Palestijn verstopte zich onder de achterbank in de cabine van de vrachtwagen en plaatste de met explosieven gevulde tas naast de chauffeur op de grond. Nauwelijks een minuut nadat de Israelische Arabier zijn Palestijnse verstekeling bij het Dizengoff-winkelcentrum had afgezet blies deze zich op waardoor 13 mensen werden gedood en meer dan 150 anderen gewond raakten. Volgens radio Israel heeft de Israelische Arabier, wiens identiteit niet is bekendgemaakt, de Hamas-zelfmoordenaar op foto's herkend.

Israelische regeringswoordvoerders hameren erop dat onomstotelijk vaststaat dat Hamas-terroristen voornamelijk vanuit de Palestijnse zelfbestuurgebieden opereren. Nu echter is gebleken dat ook een Israelische Arabier betrokken was bij de aanslag in Tel Aviv rijzen ook weer vragen over de loyaliteit van de Israelisch-Arabische gemeenschap aan Israel. Voordat gistermiddag het nieuws over de arrestatie van deze Israelisch-Arabische vrachtwagenchauffeur door de politie werd vrijgegeven, werd op verschillende plaatsen in Israel door Israelische Arabieren tegen de Palestijnse Hamas-terreur gedemonstreerd.

Leiders van de Israelisch-Arabische gemeenschap spraken gisteren hun verbijstering en verontwaardiging uit over de arrestatie van de Israelische Arabier. Zij deden een beroep op hun joodse landgenoten zich ervan te onthouden de grote Israelisch-Arabische gemeenschap (18 procent van de bevolking) collectief voor de daad van een individu uit hun midden te blameren. “Alle joden zijn toch ook niet slecht omdat er onder hen vreemde eenden in de bijt zijn”, aldus een woordvoerder. Sjeik Nimr Darwish riep deze week alle invloedrijke sjeiks uit de Arabische wereld op samen te komen in Kairo om onder auspiciën van de Al Azhar-universiteit tot een gezamenlijk besluit tegen de Hamas-zelfmoordterreur te komen.

De Palestijnse president, Arafat, heeft vanmorgen opgeroepen tot het organiseren van een internationale conferentie over de bestrijding van terrorisme. Arafat deed zijn uitspraken tijdens de eerste zitting van het Palestijnse parlement in Gaza. De conferentie zou zich vooral over de bestrijding van het terrorisme moeten buigen. (Reuter)

    • Salomon Bouman