Argentinië vraagt VN om hulp

BUENOS AIRES, 7 MAART. Argentinië zoekt de steun van de Verenigde Naties in het diplomatieke geschil met Groot-Brittannië over visserij in de Zuid-Atlantische Oceaan. De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Di Tella, heeft aangegeven het geschil op te lossen middels “extreem daadkrachtige diplomatieke actie”.

Argentinië diende maandag in Londen een klacht in nadat een Argentijnse vissersboot door Britse marineschepen gedwongen werd 110.000 dollar te betalen voor een vergunning om te mogen vissen in wateren rond het eiland South Georgia, in de buurt van de Britse Falkland-eilanden. Londen zegt dat de vergunning vrijwillig is betaald. Di Tella waarschuwde Argentijnse vissers gisteren voor de aanwezigheid van Britse marineschepen in het gebied. “Vis als u dat wilt”, zei de minister, “maar weiger te betalen”. Argentinië en Groot-Brittannië vochten in 1982 een oorlog om de Falkland-eilanden. In september sloten de beide landen een akkoord over de olierechten in de regio. Overeenstemming over visserijrechten kon nog niet worden bereikt. (AP)