Achmea haalt Staal Bankiers van de beurs

ROTTERDAM, 7 MAART. Achmea Holding haalt de resterende aandelen Staal Bankiers van de beurs voor 19,10 gulden per stuk. De bank- en verzekeringsgroep heeft een verzoek ingediend bij de Amsterdamse effectenbeurs om de notering van dochteronderneming Staal Bankiers vanaf 5 april 1996 te beëindigen.

Staal Bankiers en moedermaatschappij Achmea kwamen in augustus vorig jaar een transactie overeen waardoor het belang van Achmea in Staal Bankiers op 29 december is gestegen van 92 tot meer dan 95 procent. Door de overschrijding van deze grens kan Achmea onwillige minderheidsaandeelhouders uitkopen. De prijs die Achmea betaalt is gebaseerd op de emissieprijs van aandelen Staal die op 29 december zijn geplaatst bij Achmea vermeerderd met de voorgestelde dividenduitkering van 60 cent.

Arab Banking Corporation, de grootste onder de minderheidsaandeelhouders van Staal, heeft tot op heden geweigerd haar belang te verkopen. De bank was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar. “Wij willen aandeelhouder in Staal Bankiers blijven”, verklaarde directeur Faberij de Jonge van Arab Banking Corp daarover kort nadat Achmea het belang in Staal tot boven de 95 procent had uitgebreid. Voorzitter drs. P. de Vries van de Vereniging voor Effecten Bezitters verklaarde vanmorgen dat het bod van Achmea Holding te laag is. “Wij zullen eventuele stappen van de Arab Banking Corporation steunen.”

Staal Bankiers, sinds eind vorig jaar juridisch samengevoegd met de andere activiteiten van de Achmea Groep, maakte gisteren bekend dat de winst voor belastingen in het afgelopen jaar is gestegen tot 13,7 miljoen gulden, 1,6 miljoen meer dan in 1994. De nettowinst is gedaald met 0,6 miljoen tot 11,1 miljoen gulden, volgens de de directie van Staal, omdat de bank in 1995 niet meer over compensabele verliezen beschikte.