Winststijging Glaxo Wellcome 30 pct

De Britse onderneming Glaxo Wellcome, naar omzet het grootste farmacieconcern in de wereld, heeft zijn winst voor belasting vorig jaar met 30 procent zien stijgen van 1,93 miljard pond tot 2,5 miljard pond (6,3 miljard gulden). De omzet groeide met 3 procent tot 7,97 miljard pond (20,1 miljard gulden).

De cijfers omvatten de gezamenlijke resultaten van Glaxo en Wellcome, die in maart van het afgelopen jaar fuseerden.

De omzet groeide ondanks een vermindering van de afzet van het geneesmiddel tegen maagzweren Zantac, al enige jaren het meest verkochte medicijn in de wereld. De omzet in dit produkt nam af met 4 procent tot 2,25 miljard pond, maar beliep altijd nog 28 procent van de totale verkoop van Glaxo. Groei van de afzet van nieuwere produkten compenseerde de vermindering die optrad in de afzet van Zantac ruimschoots.

Topman Richard Sykes deelde bij de bekendmaking van de jaarcijfers mee dat de integratie van Glaxo en Wellcome succesvol verloopt en op schema ligt. De kosten van de integratie daarvan belopen zoals eerder geraamd 1,2 miljard pond (3 miljard gulden), aldus Sykes.