Winst De Beers licht omhoog

LONDEN, 6 MAART. Het Zuid-Afrikaanse diamantenconcern De Beers heeft vorig jaar het resultaat met 11 procent zien stijgen tot 624 miljoen dollar. Bestuursvoorzitter Julian Ogilvie Thompson stelde de aandeelhouders een verhoging van het dividend van 10 procent tot 92,9 dollarcent in het vooruitzicht. De hogere prijs voor ruwe diamanten, de wereldwijde omzetstijging van de detailhandel aan sieraden en de onlangs gesloten overeenkomst met Moskou over de verkoop van de edelstenen uit Rusland, geven volgens Thompson reden voor optimisme. De Beers zal het principe-akkoord met Rusland nog in maart uitwerken tot een handelsverdrag met een looptijd van drie jaar. De overeenkomst heeft de rust op de markt teruggebracht. De Russen hadden gedreigd diamanten buiten het centrale verkoopsysteem van De Beers (CSO) om te verkopen als zij niet meer edelstenen mochten verkopen. Dat zou tot een prijsdaling hebben geleid, zo was de algemene vrees. (AFP, DPA)