VS verbolgen over vlucht Palestijn uit Italiaanse cel

ROME, 6 MAART. De Verenigde Staten hebben woedend gereageerd op de verdwijning van een Palestijnse terrorist uit een Italiaanse gevangenis. De gevangene, Majed al Molqi, was tot dertig jaar cel veroordeeld omdat hij bij de kaping van het cruiseschip Achille Lauro, in oktober 1985, een bejaarde Amerikaanse passagier had doodgeschoten.

Al Molqi had wegens goed gedrag verlof gekregen om twaalf dagen de Romeinse Rebibbia-gevangenis te verlaten. Hij is vorige week niet teruggekeerd daarvan. Vermoed wordt dat hij naar het buitenland is gevlucht. De Amerikaanse ambassadeur heeft gisteren de verontwaardiging van Washington hierover overgebracht aan premier Lamberto Dini. Hij wilde weten waarom een veroordeelde terrorist verlof krijgt en waarom hij tijdens zijn verlof niet in de gaten is gehouden.

Twee andere veroordeelde terroristen waren een paar jaar geleden al uit Italië ontsnapt door gebruik te maken van een speciaal verlof. Het brein achter de kaping, Mohammed Abbas, kon direct na zijn arrestatie ontvluchten met stilzwijgende medewerking van de autoriteiten, die bang waren voor Palestijnse represailles.

De ontsnapping van Al Molqi heeft nauwelijks aandacht gekregen in Italië. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft er een kort bericht over uitgegeven, dat de meeste Italiaanse kranten niet heeft gehaald.

Al Molqi is in 1986 veroordeeld omdat hij de Amerikaan Leon Klinghofer, die gebonden was aan een rolstoel, had doodgeschoten en daarna een van de bemanningsleden van het cruiseschip had gedwongen het stoffelijke overschot in zee te gooien.

De kapers zijn gearresteerd nadat het toestel waarin ze vlogen was onderschept door Amerikaanse straaljagers en was gedwongen te landen op de Amerikaanse basis Sigonella in Sicilië. Na een felle confrontatie tussen Amerikaanse en Italiaanse militairen zijn de kapers uiteindelijk overleverd aan de Italiaanse autoriteiten.

    • Marc Leijendekker