VEB wil getuigen horen bij Fokker

AMSTERDAM, 6 MAART. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil directeuren van Fokker en anderen dagvaarden voor een voorlopig getuigenverhoor om informatie boven tafel te krijgen over mogelijke benadeling van Fokker-obligaties. De VEB heeft de bewindvoerders van Fokker inmiddels om gegevens gevraagd. Als dat onvoldoende materiaal oplevert, overweegt de VEB voorlopige getuigenverhoren, zo zegt directeur drs. P. de Vries van de VEB.

De VEB heeft verder de trustmaatschappij die de belangen van beleggers moet behartigen bij een van de Fokker-obligaties (de lening met een rente van 4) inmiddels gevraagd om een vergadering van beleggers. De VEB wil in de vergadering opheldering over de “pertinente onwaarheid” die twee jaar geleden verteld is door de trustmaatschappij. Na de overname van Fokker door DASA, een dochter van het Duitse Daimler-Benz concern, wilde de trustmaatschappij - het Algemeen Nederlands Trustkantoor - de obligatielening niet door Fokker laten terugbetalen.

Het argument daarvoor was dat er door de overname door DASA geen enkele twijfel zou zijn over de rentebetaling en de volledige aflossing van de lening. “Die rekening is de beleggers inmiddels gepresenteerd”, zegt De Vries. De obligaties zijn door het uitstel van betaling en het verwachte faillissement van Fokker zo goed als waardeloos. De VEB slaagde er twee jaar geleden niet in om Fokker te dwingen de obligaties vervroegd terug te betalen omdat op de beslissende vergadering een Duitse bank de meerderheid van de stemmen bleek te bezitten. Het trustkantoor kon vanochtend geen reactie geven op het verzoek van de VEB.

De obligatielening van 4 procent heeft een omvang van 150 miljoen gulden. Volgens De Vries hebben beleggers in de obligaties met een oorspronkelijke waarde van vele tientallen miljoenen gulden al positief gereageerd op het voorstel van een vergadering.

De VEB heeft inmiddels twee advocaten achter de hand om de zaken aan te kaarten. De benadeling van beleggers in de obligaties baseert De Vries op “sterke indicaties”. Hoe de zaken precies zijn gelopen weet de VEB niet. “Dat willen wij juist graag weten.” Fokker heeft eind vorig jaar onder meer geld ontvangen voor de verkoop van een deel van de vliegtuigen die geleased werden, terwijl ook verschillende dochters zijn verkocht, evenals vastgoed. De VEB vermoedt dat de opbrengst geheel of gedeeltelijk is gebruikt om bankleningen af te lossen. Benadeling van andere schuldeisers in het zicht van een uitstel van betaling is strafbaar, maar moeilijk bewijsbaar. De bewijslast ligt bij bewindvoerders of curatoren. Die proberen doorgaans te schikken omdat procederen veel tijd en geld kost.