'Utrechtse studenten stelen vaker boeken'

UTRECHT, 6 MAART. Uit de juridische bibliotheek van de Utrechtse universiteit worden de laatste tijd steeds vaker delen van boeken gestolen. Steeds meer teleurgestelde studenten komen met een bundel waar de helft uit verdwenen is hun beklag doen bij bibliothecaris M. Tichelaar.

De bibliotheek heeft veel losbladige bundels, bijvoorbeeld van wetteksten of Kamerstukken, die niet mogen worden uitgeleend. Juist die bundels hebben studenten vaak nodig voor hun studie. Voor het kopieerapparaat staan elke dag lange rijen studenten die de teksten willen kopiëren. “Voor wie te lui is om daarop te wachten, is het kennelijk te makkelijk de losse bladen gewoon in zijn tas te steken,” aldus Tichelaar.“En we kunnen de losse bladzijden moeilijk allemaal apart beveiligen.”

Vroeger verdwenen er ook wel eens boeken of delen ervan, maar nu de bibliotheek sinds vorig jaar elke avond tot 11 uur open is, is het aantal diefstallen gestegen, zegt Tichelaar, die acht jaar bibliothecaris is. “'s Avonds is er minder personeel, en kennelijk kunnen sommigen de vrijheid niet aan.” Tot nu toe is er slechts één dief betrapt. Hij probeerde een boek onder de elektronische poortjes bij de ingang te schuiven.

Soms vindt personeel weggeraakte delen in de bibliotheek terug, bijvoorbeeld achter in een kast, of tussen andere boeken. Volgens Tichelaar verstoppen studenten boeken waar veel vraag naar is om ze voor zichzelf te houden. “De plaatsen kennen we inmiddels”, zegt Tichelaar. “Dus we maken elke ochtend om negen uur even een rondgang om verloren pagina's en boeken op te sporen.”

De juridische bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam besloot een paar jaar geleden de open kasten af te schaffen. Materiaal wordt alleen nog maar op aanvraag verstrekt. Dat vond Tichelaar destijds te ver gaan. “Maar nu blijkt dat Amsterdam toen voorop liep.” Zover wil Tichelaar nog steeds niet gaan. Voorlopig denkt hij nog aan andere maatregelen, zoals meer beveiligingspersoneel of het ophangen van camera's.