Tsjetsjenen ontketenen groot offensief in Grozny

MOSKOU, 6 MAART. Tsjetsjeense separatisten zijn vanochtend in Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië, in de aanval gegaan. Ze hebben delen van het stadscentrum, waaronder de centrale Lenin Boulevard, veroverd.

Vandaag meldden de Russische persbureaus Itar-Tass en Interfax op basis van 'betrouwbare bronnen' in het Russische leger dat Salman Radoejev, de Tsjetsjeense commandant die in januari een gijzelingsactie in het zuiden van Rusland leidde, vannacht is overleden aan een hoofdwond die hij bij gevechten afgelopen zondag had opgelopen. Het bericht was rond het middaguur nog niet van Tsjetsjeense zijde bevestigd.

Bij de strijd in Grozny zijn volgens Russische woordvoerders tot het middaguur zeker tien doden gevallen. In heel de stad waren schoten en inslaande mortieren te horen. Een zegsman van de Russische Federale Veiligheidsdienst in Grozny zei tegenover het persbureau Itar-Tass dat de toestand in de stad “kritiek” is. Volgens waarnemers gaat het in Grozny om het grootste Tsjetsjeense offensief sinds het begin van de oorlog.

De dood van de 28-jarige Salman Radoejev zou een zware tegenslag zijn voor de Tsjetsjeense rebellen, die de afgelopen dagen weer hevige strijd leveren met Russische troepen. Het stadje Sernovodsk, aan de grens met Ingoesjetië, ligt sinds zondag onder Russisch artillerievuur. Vanmorgen kwamen er berichten over oplaaiende gevechten in de hoofdstad Grozny. De Tsjetsjenen zouden de Lenin-boulevard, een van de belangrijkste straten van de stad, in handen hebben.

Radoejev trad in januari op de voorgrond met een even gedurfde als meedogenloze actie in de Russische deelrepubliek Dagestan, waar hij zich na een gijzelingsactie in Kizljar met meer dan honderd gijzelaars verschanste in het dorp Pervomajskoje. Het dorp werd door de Russen kapotgeschoten, maar Radoejev wist met een aantal medestanders en gijzelaars te ontsnappen.

Afgelopen zondag raakte Radoejev onder niet nader opgehelderde omstandigheden aan het hoofd gewond. Het persbureau Interfax maakte zowel gewag van een granaatscherf als van een geweerkogel, en onduidelijk bleef wie de granaat of kogel dan had afgevuurd. De Tsjetsjeen werd opgenomen in een ziekenhuis in de buurt van Grozny, waar hij afgelopen nacht zou zijn overleden.

De Russische autoriteiten hadden eerder tegen Radoejev een opsporingsbevel uitgevaardigd, net als tegen Doedajev en tegen de leider van een eerdere gijzelingsactie, Sjamil Basajev. President Jeltsin en minister van defensie Gratsjov hebben Radoejev uitgemaakt voor “een bandiet” die moet worden “doodgeschoten”.

    • Hans Nijenhuis