Taiwan legt voorraden aan tegen 'blokkade'

TAIPEI/WASHINGTON, 6 MAART. Taiwan heeft vandaag maatregelen genomen om zijn voedsel- en energievoorzieningen voor de komende tijd zeker te stellen, in reactie op de Chinese raketproeven die vanaf vrijdag voor de Taiwanese kust worden gehouden.

Door de Chinese oefeningen, ten noorden en westen van Taiwan, vreest het eiland dat zijn twee belangrijkste havens, Keelung en Kaohsiung, van de buitenwereld zullen zijn afgesloten. Het ministerie van economische zaken in Taipei zegt de voorraden fossiele brandstoffen en elementaire voedselprodukten de komende dagen te zullen vergroten.

Taiwan zowel als de Verenigde Staten hebben fel gereageerd op de voorgenomen Chinese rakenproeven, die van 8 tot 15 maart zullen worden gehouden. “China heeft het recht raketten te testen maar ik meen dat het een ernstige fout is het inslaggebied zo dicht bij Taiwan te situeren”, zei de Amerikaanse minister van defensie William Perry gisteren in het Congres. De Republikeinen in het Congres vinden dat Washington duidelijk moet maken dat het eventueel bereid is Taiwan te verdedigen tegen aanvallen van China.

Volgens waarnemers is het Chinese machtsvertoon bedoeld om de komende Taiwanese presidentsverkiezingen op 23 maart te beïnvloeden. China ziet Taiwan als een afvallige provincie (ontstaan door de Chinese tweedeling in 1949) en verdenkt Lee ervan Taiwan naar formele onafhankelijkheid te willen leiden. China heeft herhaaldelijk gedreigd met een invasie indien Taipei naar onafhankelijkheid streeft. De Chinese premier Li Peng herhaalde gisteren bij de opening van de jaarlijkse zitting van het nationale volkscongres, het Chinese parlement, dat “Taiwanese afscheiding van het het moederland” niet wordt getolereerd.

De Chinese manoeuvres hebben grote onrust in Taiwan veroorzaakt. Nog niet eerder beproefde China raketten zo vlak voor de kust, op 36 respectievelijk 54 kilometer. De Taiwanese premier Lien Chan waarschuwde dat projectielen op het eiland kunnen inslaan. Ook Japan is verontrust door de raketoefeningen, die dichtbij het zuidelijkste Japanse eiland plaatshebben. Tokio overwoog vandaag protest aan te tekenen bij de Chinese regering. (AP, Reuter)